ANDRES MONTES: La vida “tiki-taka”

Dacă înţelegem ce joacă Spania azi e pentru că un jurnalist genial a găsit definiţia perfectă a frumuseţii fotbalului momentului. Victoria lui Puyol e un omagiu pentru inegalabilul Andres Montes, inventatorul “tiki-taka”.


“La vida puede ser maravillosa!”. Aşa se încheiau, invariabil, cronicile de poveste ale lui Andres Montes pe canalul La Sexta. Uneori, vorbele sale mângâiau lacrimi, alteori dădeau cep buteliilor de vin. Cu el la microfon, Spania a câştigat Mondialul de baschet şi Campionatul European de Fotbal din 2008, cele mai mari victorii ale istoriei sale moderne. Au fost transmisii fără egal, iar spiritele şi metaforele sale au devenit azi locuri comune în comentariul sportiv din Spania şi din lume.

Specializat în baschet şi mare fan NBA, Andres Montes a inventat, pe durata a mai bine de 10 ani, o nouă limbă, cunoscută doar de milioanele de spectatori fideli ai săi. Tot lui îi datorăm fabuloasa onomatopee care însoţeşte, la fotbal, fiecare pasă a Barcelonei şi a Spaniei. Andres e inventatorul “tiki-taka”. Fără clarviziunea lui, am fi înţeles muuuult mai greu de ce a câştigat Spania în seminifinalele contra Germaniei.

Andres Montes a murit anul trecut, la puţin timp după ce s-a despărţit de postul TV La Sexta. Dar calificarea entuziasmantă a Spaniei în finala Cupei Mondiale din Africa de Sud, victoria “tiki-taka” în faţa rigorii germane, e şi victoria lui Andres Montes. Mai mult ca oricând, la finalul transmisiei TV, când Schwensteiger îşi îneca lacrimile în tricoul lui Iniesta, iar Puyol, unul dintre favoriţii lui Andres, îşi trăia momentul de glorie, vorbele lui Montes dădeau sensul unui final epic: “La vida puede ser maravillosa!”. La vida “tiki-taka” :).

1 Comment

  1. […] ANDRES MONTES: La vida tiki-taka « puntomedia […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a comment