Colecţia de portrete

BARTOLOMEU: Omul şi vorbele

Era un stilist sclipitor şi un orator magnetizant. Multe dintre vorbele lui au făcut şi vor face carieră. Pentru că erau mai mult decât nişte vorbe meşteşugite de un unui stilist sclipitor şi mai mult decât purtătoarele emoţionalităţii unui orator magnetizant. Erau vorbe pline de spirit şi pline de sens. Vorbele întrupau omul. Omul Bartolomeu.

PEPE REINA: Maestrul de ceremonii

În spatele unei victorii, oricât de luminoase, cum a fost cea a Spaniei la Cupa Mondială din Africa de Sud, sunt multe lucruri care nu se văd. Show-ul de la Madrid al rezervei lui Iker Casillas, portarul Pepe Reina, e doar un mic indiciu despre ceea ce, în estetismul său unic, ascunde tiki-taka.

ANDRES MONTES: La vida “tiki-taka”

Dacă înţelegem ce joacă Spania azi e pentru că un jurnalist genial a găsit definiţia perfectă a frumuseţii fotbalului momentului. Victoria lui Puyol e un omagiu pentru inegalabilul Andres Montes, inventatorul “tiki-taka”.

MARADONA ŞI BILARDO: Viaţă de antrenor

Toţi chibiţii din lume au ajuns antrenori mai buni decât Maradona. Puţin respect pentru un om care a dat fotbalului mai mult decât orice antrenor din lume!

COCIŞ ŞI FLORESCU: Fotografia de deschidere

Se treziseră devreme. Făceau deplasarea de la Cluj la Satu Mare cu autocarul, în ziua meciului. Pe drum, mâncaseră câte un sandviş. Au făcut atunci primul lor mare meci la “U”. Sâmbătă, la Naţională, au reeditat îmbrăţişarea cu care acum 7 ani luau, în “Sport80″, prima lor primă pagină din carieră. Au ajuns departe. Se treziseră devreme, iar sandvişul nu potolise foamea de glorie.

PARINTELE IUSTIN PARVU: Miracolul de ziua Sfintilor Mihail si Gavriil

O poveste cu părintele Iustin Pârvu. Despre soare: întâi în suflet, apoi pe cer.

PAPAN CHILIBAR: Noi si personajele secundare

Nu a fost nevoie de tehnologie 3D si nici de efecte speciale pentru “Eu cand vreau sa fluier, fluier”. Viata a devenit film, iar filmul a devenit viata, pur si simplu, ca si cum intre ele n-ar fi stat un ecran, o pelicula, un geam spart sau un sir de gratii. Un actor in rol secundar a dat sens acestei deveniri prin insasi povestea vietii sale. Papan Chilibar.

JOSE MOURINHO: Partir c’est Mourinho’n peu

Mai rar un personaj care sa isi devoreze opera cu placerea cu care o face Jose Mourinho. Tocmai a castigat eventul in Italia cu Inter si joaca finala Ligii Campionilor, iar el, in loc sa se concentreze pe munca sa si pe realizarile sale, nu vorbeste decat despre faptul ca vrea sa plece din Italia.

PEP GUARDIOLA: “Si acum, acum ce mai facem?”

Lumea nu se opreste din loc dupa nicio victorie. Prima pagina tine o zi. O iei de fiecare data de la capat, fara macar sa stii daca dincolo, la finis, te va astepta o baie de confetti sau 100.000 de batiste albe fluturand nedrept pe cerul Barcelonei.

ANDREA MANDORLINI: Un cinic printre visatori

Daca e adevarat ca, in fotbal, apararea castiga campionatul, atunci victoria CFR-ului e, categoric, victoria lui Andrea Mandorlini. Victoria cinismului sau, inteles de foarte putini in Gruia.

JUAN ANTONIO SAMARANCH: Lecţia maestrului Gaudi

Barcelona e o capodoperă neterminată, aidoma catedralei sale, cu braţurile macaralelor înălţându-se pios spre turnurile Sagradei Familia. Aici e geniul lui Gaudi, în provocarea pe care a adresat-o discipolilor săi. Samaranch a fost unul dintre ei.

SANDU NEAGU: Pasa şi pasul

A primit o pasă de la puştiul său de 5 ani, iar pasul înspre ea a fost pentru Sandu Neagu un pas spre o altă lume. Mingea a fost doar un pretext, ca de atâtea ori în viaţa eroului de la Guadalajara.

LIONEL MESSI: Copilul de mingi

Jucătorul care marchează trei sau mai multe goluri pe meci ia mingea cu el la final. Ca orice copil, Messi s-a încăpăţânat să-şi facă o colecţie. Anul acesta are deja patru.

MESSI ŞI MARADONA: Meciul lor

La nici 23 de ani, a experimentat tot ce experimentase Maradona până la 30. Mai puţin droguri.

CĂTĂLIN TOLONTAN: Terapie intensivă. All inclusive

MARIO GARCIA: Un optimist într-o industrie în depresie

Afacerile îi merg bine chiar şi pe criză, pentru că tocmai atunci marii jucători intră în fibrilaţie şi caută soluţii. “Îl cauţi pe doctor mai des când te simţi rău decât atunci când te simţi bine”, e citatul pe care ţi-l serveşte Mario Garcia la pachet cu un zâmbet cinic. Doctorul e chiar el. “Doctorul de ziare”.

Advertisements