Reportajele mele

Delta din inima Ardealului

E ceva ce n-a mai vazut Europa. Unde mai gasesti delte intre dealuri? Unde iti mai canta buhaiul de balta, cand tu te afli la o ora de Cluj? Unde mai vezi la un loc atata pasaret pe care vin sa-l admire straini din toate colturile planetei? Englezi, nemti, americani stau ore in sir, muti de uimire, cu binoclul la ochi, admirand Rezervatia de Stufaris de la Sic, o minune a naturii, mai cunoscuta peste hotare, decat la noi. (“Formula AS”)

Episcopul Iuliu Hossu – Flori pe urmele pasilor sai

Preot greco-catolic, inaltat pana la grad de episcop si cardinal, a intrat in istorie, la Alba Iulia, in 1918, unde a citit declaratia Marii Uniri. Luptator pentru eliberarea Ardealului de sub ocupatia ungureasca, a fost intemnitat la Sighet de comunisti si a murit in recluziune, batran si bolnav, la Manastirea Caldarusani. (“Formula AS”)

Nebuni dupa Romania
Au lasat in urma Olanda, Anglia si Belgia, tari in care totul merge ceas, si s-au avantat pe biciclete printre dealurile si prin muntii Romaniei, intr-o tara care le-a intrat definitiv sub piele. Acum se incapataneaza sa le arate si romanilor in ce minune de loc traiesc. Au descoperit Urlatiul si imprejurimile sale si au adus acolo, in Prahova, la Maratonul Vinului, sute de ciclisti bucuresteni, pe care i-au lasat cu gura cascata! “Mama, ce tara avem!”. (“Formula AS”)

Raiul salbaticiunilor

Nicaieri in tara, animalele mari, de padure – ursul, lupul, rasul sau capra neagra, victime predilecte ale braconajelor criminale, nu se bucura de mai multa liniste si de mai multa grija, ca in rezervatia naturala Putna Vrancea. Protejate prin lege, ele sunt monitorizate atent, cu rezultate stiintifice spectaculoase, iar daca sunt gasite lovite sau ratacite, sunt ingrijite in spitale speciale pentru animale, la Lepsa si la Focsani! (“Formula AS”)

Darul mainilor

Il gasesc pe nea Ioan Lazea cu pacientul in poarta, un tanar din Cluj, cu dureri mari la spate. Vraciul il conduce la vale, zambind, semn ca si-a facut datoria. “Eu zic ca te-am indreptat, ficior, da’ daca mai ai dureri, hai inapoi”, ii striga tanarului, in loc de ramas bun. Asa le zice tuturor pacientilor lui, si chiar asteapta sa ii revada, peste luni sau peste ani, ca sa-i zica vorbele acelea, la care el tine atat de mult: “Nea Ioane, crede-ma, am si uitat ca am fost beteag vreodata!”. (“Formula AS”)

Bisericuta din Albac

Povestea lacasului din care Horea a dat semnul revolutiei sale

A fost ridicata de trei ori din temelie. Mutata din Albac (Apuseni) la Florica (Arges) si de acolo la Olanesti (Valcea), bisericuta mangaie azi sufletele bolnavilor ce-si cauta alinare la bai si, deopotriva, dorul motilor, care vin an de an sa revada minunea ridicata de Horea. (“Formula AS”)

Sarea de aur de la Turda

A dat gust bucatelor vechilor daci. A umplut vistieriile regilor Ungariei si ale imparatilor habsburgi. Afaceri colosale au depins, sute de ani, de muntii de sare extrasi din mina de la Turda. Acum, in 2011, subteranele in care ocnasii orbecaiau precum cartitele in pamant au devenit unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din Ardeal. O poveste de succes din trecut si o poveste de succes din prezent. Si un exemplu pentru viitorul Rosiei Montane. (“Formula AS”)

Olimpica de la “capat de linie” – Dorina Cozma

A castigat anul acesta locul I la Olimpiada de Limba Engleza. Viseaza sa castige si Olimpiada de Economie si apoi sa studieze in Anglia. Faptul ca traieste in Resita, un oras in care astazi, aparent, nu se intampla nimic, nu o impiedica pe DORINA COZMA sa aiba ambitii europene. Pe care e sigura ca si le va implini. (“Formula AS”)

Misterele din hrubele Brailei

Fabulosul destin al cetatii Brailei. (“Formula AS”)

Eroina fara cruce – Smaranda Braescu

Aviatoare si parasutista de renume international, detinatoare de recorduri mondiale neegalate, si-a sfarsit viata sub nume fals, intr-un mormant fara cruce, pentru a scapa de prapadul la care au fost supuse elitele Romaniei interbelice de catre comunisti. Un destin dramatic, dublat de indiferenta autoritatilor de azi. (“Formula AS”)

Comorile din pesterile Bihorului

Cand ajungi sus, pe platourile Apusenilor dinspre Bihor, ti se taie respiratia. E ca si cum Dumnezeu ar fi risipit acolo, deasupra pamantului, toata frumusetea lumii. Dar nu este adevarat. Daca te afunzi in adancurile pesterilor din zona, vei vedea ca Cel de Sus a dosit acolo inca pe atata frumusete. (“Formula AS”)

Tristetile si bucuriile lui Tetea Remut

Povestea unui dascal de tara. (“Formula AS”)

Mica Romă de la poalele Retezatului

O plimbare imaginară prin colonia romană construită de împăratul Traian în Ţara Haţegului, după cucerirea Daciei. (“Formula AS”)

Pe urmele Castelului din Carpaţi

Minunata Românie din inima lui Jules Verne. (“Formula AS”)

Româncele cu spade de aur

Povestea medaliei de aur obţinută la Paris de Anca Maroiu, Ana Maria Branza, Simona Alexandru si Loredana Iordachioiu. (“Forumula AS”)

LUMINAŢIA: În Ardeal, la întâlnirea cu morţii

In Ardeal, pe 1 noiembrie, in seara de Luminatie, fiecare mormant devine un mic altar al luminii. O sarbatoare pioasa, care, de sute de ani, inseamna refuz al uitarii. (“Formula AS”)

EMIL RACOVIŢĂ: Aventură la Polul Sud

Povestea spectaculoasei expediţii antarctice a savantului Emil Racoviţă, la bordul vasului Belgica. (“Formula AS”)

URIAŞII ŞTIINŢEI ROMÂNEŞTI: Emil Racoviţă

Dulcea miere a iubirii

Viata si moartea s-au imbratisat ca doi indragostiti pe un peron, in destinul Lucretiei. Era chiar dupa razboi. Ii ducea clopul, dupa obicei, in drum spre cimitir, celui care o iubise ca nimeni altul, cand a aparut langa ea cel pe care avea sa-l iubeasca o viata. (“Formula AS”)

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s