Cui îi pasă că moare presa? Raport despre starea media

Un raport recent al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) face o radiografie dureroasă a stării mass-media mondiale. Declinului tirajelor şi a readershipului, vag mascate de ascensiunea printului gratuit în ultimii ani de boom, li se adaugă efectele devastatoare ale crizei economice.

Cam asta spun cifrele despre căderea presei scrise. Întinsă pe 100 de pagini şi lipsită de tonul afectat al rapoartelor elucubrate de multe dintre firmele de consultanţă, lucrarea coordonată de Sacha Wunsch-Vincent şi Graham Vickery nu rămâne la suprafaţa cifrelor. Încearcă să analizeze cauzalităţile ascunse şi să recompună lanţul informaţiei din zilele noastre, ca şi modelele de business  responsabile de cifrele cu minus citate în tabele şi ilustrate în grafice.

Raportul evidenţiază două direcţii contradictorii care definesc actualul peisaj mediatic mondial:

– pe de o parte, pe fondul exploziei de ştiri online şi de medii alternative de distribuţie a informaţiei (bloguri, reţele sociale) avem de-a face cu o spargere a monopolurilor (partizane) asupra producţiei de conţinut (ceea ce nu e rău, în sine, n.r.)

– pe de altă parte, se profilează moartea media tradiţionale (cauzată şi de emergenţa Internetului), care reprezentau un pilon important în echilibrul democratic (ceea ce e îngrijorător, n.r.).

Dat fiind rolul central pe care informaţia îl are în societăţile democratice, evoluţia producţiei şi distribuţiei de ştiri sunt probleme de interes public, iar declinul pieţei media e de natură să preocupe guvernele, se arată în raport. Doar pentru că ţara noastră nu face parte dintre ţările analizate nu înseamnă că situaţia nu e valabilă şi în România. Prin preocupare autorii raportului OCDE înţeleg, desigur, mai mult decât controalele Fiscului.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s