De la Cesc la Cesc: Barcelona şi fotbalul total

Derby-ul de sâmbătă din La Liga dintre Real Madrid şi FC Barcelona a fost special din mai multe puncte de vedere. Nu a mai avut încrâncenarea primelor dueluri care au pus faţă în faţă filosofiile de joc ale lui Jose Mourinho şi Pep Guardiola; presiunea a stat de data acesta în mici detalii, în subtile ajustări şi în aproape imperceptibile clipe de inspiraţie. Multe dintre aceste detalii au scăpat analizelor la cald, de după meci. Însă dacă revezi şi revezi fazele importante, ele apar la lumină şi pun meciul în ansablu, ca şi evoluţiile în parte ale jucătorilor de pe teren, într-un just context.

S-a spus, bunăoară, că Cesc Fabregas nu a făcut un meci mare şi că şi-a salvat evoluţia făcând ceea ce fac, adesea, marii jucători – fiind decisivi atunci când e mai mare nevoie. “Diario Sport” vine însă azi tocmai cu unul dintre acele detalii fine care au făcut diferenţa sâmbătă. Un detaliu care dă mult mai multă greutate jocului lui Cesc. Şi un detaliu care vorbeşte, dacă meciul în sine, în ansamblul lui, nu a făcut-o cu suficientă convingere, despre forţa fotbalului Barcelonei. Despre fotbalul total în secolul XXI.

Faza din minutul 66, în care Fabregas a marcat golul care a închis tabela de pe “Santiago Bernabeu”, a pornit de la o intercepţie realizată chiar de el, la 30 de metri de propria poartă. Continuată de Iniesta, Messi şi Dani Alves, acţiunea a fost finalizată de fostul “tunar” londonez, venit lansat după o învăluire de aproape 50 de metri.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s