NOUL ECHIPAMENT AL BARCELONEI: realitatea din spatele unei prezentări de modă

“Pregătirile din presezon au fost înlocuite cu turneele”, s-a plâns Josep Guardiola imediat după încheierea turneului american al Barcelonei. Un turneu dezamăgitor şi neconcludent, deopotrivă, căci campioana Europei nu a aliniat nici măcar preţ de o repriză în meciurile amicale disputate formula sa cea mai bună.

Pep rămâne de pe urma turneului început cu un egal şi o victorie de prestigiu (2-0 cu Bayern) în Germania şi continuat în SUA cu două înfrângeri dureroase, totuşi (1-2 cu Manchester United şi 1-4 cu Chivas Guadalajara), cu o importantă confirmare – explozia fantastică a lui Thiago Alcantara, un jolly-joker de care Barcelona avea realmente mare nevoie, dar şi cu o serie întreagă de semnale de alarmă.

Sandro Rossell rămâne cu ceva mai mult: cu visteria căptuşită de meciuri cu bursă mare, disputate pe o căldură şi o umiditate imposibile şi cu încă şi mai mulţi bani rezultaţi din forcingul de marketing de dinaintea sezonului, reprezentat de afişarea la joc a noului echipament al Barcelonei pentru 2011-2012.

“Niciodată nu am vândut atât de mult în atât de puţin timp”, a fost, contrastând cu temerile lui Guardiola, declaraţia optimist a preşedintelui Rossell. Ca de obicei în ultimii ani, când Barca a trecut nonşalant de la portocaliu la galben fosforescent şi albastru turcoaz, echipamentul de rezervă este vedeta vânzărilor. Va fi negru în acest an, iar specialiştii în branding şi imagine s-au grăbit deja să descoasă semnificaţia culorii: negrul subliniază eleganţa din jocul Barcelonei şi punctează, prin contrast, rivalitatea cu Real Madrid, al cărei tricoul principal de joc este este alb.

Dar subtilităţile cromatice nu-l vor ajuta prea mult pe Pep. Marea sa preocupare pare să rămână Messi-dependenţa. Dacă la Copa America s-a reconfirmat dependenţa lui Messi de colegii de la Barca, în turneul Barcelonei s-a reconfirmat dependenţa echipei „blau-grana” de jocul decarului său. Infuzia de jucători de la echipa a doua nu-i garantează Barcelonei supremaţia, Dos Santos, Fontas, Cuenca sau Carmona sunt departe de oamenii din “11”-le clasic al lui Pep. În plus, deşi a etalat obişnuitul său joc de pase, cu destul succes chiar în faţa lui Bayern sau Man U, Barcelonei îi lipseşte claritatea şi, mai ales, profunzimea în lipsa lui Messi şi a lui Xavi. Au fost minute bune de joc în care, fără cei doi, Iniesta, Villa, Pedro, Keita şi Busquets au pasat în gol, un tiki-taka lipsit de substanţă, deşi deloc lipsit de eleganţă. Sănătatea lui Messi şi integrarea lui Alexis Sanchez sunt vitale pentru un nou sezon de top al Barcelonei. Aducerea lui Fabregas pare şi ea foarte necesară, chiar dacă Thiago e în mare formă. Mai sunt puţine zile până la startul sezonului, iar Pep are încă multe lucruri de pus la punct. Turneul american n-a fost decât o prezentare de modă a noului echipament…

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s