COPA AMERICA: Primele impresii

După aproape 20 de ani, reuşesc să mă uit din nou la Copa America, echivalentul Europenelor de fotbal în America de Sud. O competiţie interesantă, cu Argentina şi Brazilia mereu favorite, dar, totodată, o competiţie greu de urmărit live datorită diferenţelor de fus orar. Anul acesta mi-am permis însă luxul şi nu am regretat.

Câteva impresii, după faza grupelor

Fotbal

excelentă echipa Columbiei, foarte tânără şi foarte închegată, promite să fie o certitudine până la următoarele Mondiale. O echipă construită în jurul experimentaţilor fundaşi centrali Yepes (AC Milan) şi Perea (Atletico Madrid) şi întărită cu nume de certă valoare, precum portarul Martinez, fundaşii laterali Zuniga şi Armero (ambii fundaşi de Serie A!), câştigătorii Europa League cu Porto, Guarin şi Falcao, printre care, într-o formă de zile mari, se află şi fostul stelist Dayro Moreno. Columbienii au măturat tot în grupe, au dominat Argentina pe propriul teren şi doar neşansa şi o mare eroare de arbitraj a făcut ca Messi şi compania să nu plece învinşi în duelul cu “tricolorii”.

“europenizarea”, ca tendinţă generală, a fotbalului sud-american. Amprenta cluburilor europene la care joacă marile vedete latino se vede tot mai clar la echipele naţionale. Pe lângă Paraguay, Uruguay şi Chile, formaţii, prin excelenţă, mai “europene”, au apărut acum şi Argentina, Brazilia şi Columbia. Chiar şi echipele mici şi neexperimentate ale ediţiei de faţă, Mexic, Costa Rica sau Bolivia au avut reprize bune de fotbal defensiv la Copa America Argentina 2011. În prima rundă a fazei grupelor, doar Columbia a câştigat, la limită, în rest doar egaluri! Ce-i drept, parfumul sud-american nu a dispărut de tot, dar el pare mai vizibil la erorile personale (de finalizare, de execuţie) sau la disfuncţionalităţile tactice decât la reuşite.

Argentina nu reuşeşte să găsească un sistem care să îl valorizeze pe Messi. Mai clar decât la Mondialele din Africa de Sud, Copa America demonstrează că problema Argentinei nu e Messi, ci coechipierii lui, sistemul de joc sau antrenorul. Starul Barcelonei e când scos din joc de individualismul coechipierilor (Aguero, Tevez), când anulat de lipsa de clarviziune a acestora (Higuain contra Costa Rica, cu şase pase de gol irosite), când prins la mijloc şi căutat insistent şi inutil cu pase în momentele de criză ale jocului. Decarul e jucat magistral în meciul decisiv cu Costa Rica, dar asta nu şterge câtuşi de puţin impresia proastă lăsată de Argentina, ca echipă, la acest campionat.

Media

Transmisii alerte pe posturile de sport sud-americane, fie că era vorba de ESPN în spaniolă ori de alte posturi locale. Competiţia nu are rigoarea Ligii Campionilor, dar arată mai bine la televizor decât Mondialul din 2010.

Comentarii vii, implicate şi competente, cu emoţie şi cu farmec, care te ţin în priză atunci când jocul stagnează şi care te entuziasmează efectiv în momentele tensionate ale meciurilor. Prin comparaţie, comentatorii noştri au o atitudine de parcă ar fi fost condamnaţi la transmisii silnice pe viaţă.

Branding şi publicitate agresive: fiecare moment important al unui meci e branduit şi vândut unui client de publicitate. Transmisia generală e oferită de un sponsor (Toyota), marile ocazii, cu reluările de rigoare, sunt oferite de altul (Verizon), autul de poartă e oferit de Sabadell, iar autul de margine de Coca-Cola Zero. “Mingea iese în afara terenului de joc. Perreira se grăbeşte să repună mingea în joc pentru uruguayeni şi execută lung, până la Suarez, autul de margine Coca-Cola Zero” e o frază curentă pe televiziunile sud-americane. Efectul nu e deranjant, asta şi pentru că oamenii ştiu să facă spectacol din fiecare moment de genul ăsta. Nu vreau să mă gândesc cum ar suna aşa ceva la noi…

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s