LECŢIA DE MANAGEMENT: Barca, el millor any de la història

Scriam asta cândva, în prologul unei cărţi, că nu există motivaţie mai bună pentru performanţă decât tradiţia. La Barcelona, tradiţia înseamnă tocmai performanţa. Performanţa naşte performanţă.

Când, acum 2 ani, a câştigat la fotbal tot ce putea câştiga o echipă de club din Europa – şase trofee din şase – s-a spus despre Barcelona că mai mult de atât nu se poate. Pentru echipa lui Guardiola a urmat un an cu titlu şi Cupa Regelui luate Madridului, dar fără Champions League şi fără oportunităţile consecutive lui. În acelaşi an, clubul în ansamblul său reuşea cel mai bun an din istorie, 15 titluri naţionale şi internaţionale la nivel profesionist. S-a spus şi atunci că mai mult de atât nu se poate. Din nou, însă, tradiţia a motivat performanţa. Sezonul recent încheiat marchează un nou record incredibil pentru Barcelona: 16 titluri! Echipa de fotbal a adus trei trofee (Liga Campionilor, La Liga şi Supercupa Spaniei), echipa de fotbal în sală, Barca Alusport, a câştigat patru trofee (Liga, Cupa Regelui, Cupa Spaniei şi Cupa Catalunyei), echipa de baschet, Regal Barca, a adus tot patru cupe (Liga, Cupa Regelui, Supercupa şi Cupa Catalunyei), echipa de handbal, Barca Borges, trei trofee (Liga Campionilor, Liga şi Liga Pirineilor), echipa de hochei pe patine şi-a adjudecat două trofee (Cupa Regelui şi Cupa Continentală). Celor 16 trofee li se adaugă Cupa Reginei câştigată de echipa de fotbal feminin şi cele trei trofee obţinute de echipa de juniori A a FC Barcelona, care a câştigat anul acesta tot ce se putea câştiga (Liga, Cupa Regelui şi Cupa Campionilor).

Fapt rarisim la nivelul de performanţă la care a ajuns fotbalul spaniol (campion european şi la tineret, şi la seniori), FC  Barcelona oferă anul acesta o impecabilă lecţie de management al performanţei, dominând competiţiile la trei paliere diferite de vârstă: seniorii lui Pep Guardiola s-au impus şi în campionat, şi în Europa, Barca B, condusă de pe bancă de talentatul tehnician Luis Enrique s-a clasat pe locul 3 în Segunda Division, ratând accederea în prima ligă pe motiv de incompatibilitate, în vreme ce echipa juniorilor mari a lui Oscar Garcia a câştigat tot la nivelul său. E marea victorie a unui mod de programare a performanţei şi marea victorie a stilului de a juca fotbal consacrat de Barca lui Messi în ultimii 3 ani, dar gândit şi antrenat de peste un deceniu în laboratorul performanţei numit La Masia.

Nu e nici o exagerare: dominaţia pe trei niveluri a Barcelonei la nivelul Spaniei şi al Europei din acest an e o performanţă la fel de mare precum cele şase titluri din primul an de antrenorat al lui Guardiola. Nu există motivaţie mai bună pentru performanţă decât tradiţia. Iar la Barcelona, tradiţia înseamnă tocmai performanţa.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s