Călătorie prin subteranele sufletului

De la o vreme, fac ce fac şi cobor în adâncuri ca să scot subiecte la lumină. Ba, alături de maestru Viehmann, prin universul fabulos al căutărilor lui Racoviţă, ba, la propriu, în peşteră la Ciur Izbuc, ba în Salina de la Turda… S-a potrivit ca la Brăila să mă inspire tot un subiect de subterană: hrubele moştenite de la vechiul sistem de tuneluri subterane al cetăţii otomane care a rezistat pe malurile Dunării vreme de peste trei secole. Culmea, primul subiect pe care am vrut să-l scriu pentru “Formula AS”, subiect pe care încă nu l-am documentat şi cu atât mai puţin scris, urma să se numească exact aşa, “Călătorie în subteranele sufletului”. Întâmplarea (?!) face ca titlul acesta să devină mai mult decât titlul unui articol, ci, simbolic cumva, titlul unei colecţii de articole. Vă recomand ultimul articol al seriei.

Misterele din hrubele Brăilei

Sute de ani s-au batut romanii, turcii si rusii ca sa cucereasca frumoasa cetate de la gurile Dunarii. Soliman Magnificul, Mahmet al II-lea Fatih, Ioan Voda cel Cumplit sau Mihai Viteazul, precum si nesfarsite detasamente de soldati trimisi de tarii rusi, au asediat zile si nopti strasnica fortificatie construita de otomani, pe ruinele unei cetati dacice “in care fac un comert mai mult decat in toate orasele tarii”, dupa cum spune un cronicar bizantin.

In 1828, dupa ultimul asediu sangeros, rusii au hotarat sa faca una cu pamantul citadela Brailei. Voiau sa se asigure ca nu va mai fi nevoie sa o recucereasca iar si iar. Trei mii de salahori s-au chinuit din greu, timp de aproape trei ani de zile, ca sa distruga totul. Din ceea ce azi ar fi putut fi o cetate medievala la fel de frumoasa ca aceea a Sighisoarei, nu au mai ramas decat tunelurile subterane secrete folosite pentru alimentarea cu provizii si cu munitie a cetatii. Roase de timp si de apele subterane, tunelurile au inceput sa cedeze la inceputul secolului XX. Alertate de oamenii ale caror case se naruiau, autoritatile comuniste au comandat un amplu studiu Institutului de Geologie al Academiei. Astfel a fost reperata, la adevarata sa dimensiune, reteaua subterana care impanzea vechea cetate a Brailei. Tunelurile au fost imediat astupate, la heirup, adesea cu materiale improprii unei conservari de calitate. Ici-colo, cate o familie a reusit sa mai salveze cate o hruba, cum le spun localnicii bucatilor de tunel de sub casele lor. Din loc in loc, cateva guri de tunel au iesit afara, in diverse spatii verzi din oras, infierbantand, in deceniile trecute, imaginatia si pofta de aventura a copiilor.

Citeşte mai mult în “Formula AS”.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s