JEAN-MARC BOSMAN: Faţa buhăită a omului care a schimbat faţa fotbalului

Nimeni nu a schimbat faţa fotbalului cum a schimbat-o el. Nici Pele şi Garincha, nici Bilardo şi Maradona, nici Pantini, nici Cruyff, nici Sacchi, nici Ferguson, nici Wenger, nici Zidane, nici Messi. Nici chiar Mourinho :D.

E Jean-Marc Bosman, iar de numele lui e legată legea care, din 1995 încoace, le permite jucătorilor de fotbal să se transfere liberi la final de contract. Pare o banalitate azi, în 2011, dar a fost o revoluţie în 1995 şi continuă să fie de atunci încolo.

Era în 1990 când Bosman, un jucător nu prea strălucit, fost căpitan al naţionalelor de tineret ale Belgiei, totuşi, apoi echipier al formaţiei din Liege, ajunge la finele contractului cu trupa la care se visase jucând de când era de-o şchioapă. Francezii de la Dunkirk îi fac o ofertă rezonabilă, dar nu vor să plătească şi bani pe transferul său. La rândul lor, oficialii lui Liege refuză să îi dea dezlegarea. Jean-Marc decide să se adreseze justiţiei. Consideră că, în calitate de cetăţean european, dreptul său la liberă mişcare pe piaţa muncii îi este îngrădit.

Urmează 5 ani de corvoadă prin tribunale. Activitatea sa sportivă merge spre un declin tot mai accelerat. Joacă pe bani tot mai puţini, la echipe tot mai obscure. Greu găseşti pe cineva care să se încurce cu “nebunul” care îşi târăşte fostul club în judecată… Sunt 5 ani disperanţi. Se desparte de soţie şi de fiica sa, ajunge să doarmă în garajul părinţilor. Anul 1995 îl prinde jucând fotbal de plăcere şi pentru a se întreţine fizic. E anul marii sale victorii, anul în care fotbaliştii europeni sunt eliberaţi din sclavagismul cluburilor. Anul în care Bosman, fotbalistul mediocru şicanat de Liege, devine numele numărul 1 în sportul rege.

Vremea a trecut. Jean-Marc are acum 46 de ani. Trăieşte din 600 şi ceva de euro pe lună. Parte din bani sunt ajutor social. E pe antidepresive din 2007 şi luptă din greu să învingă un alcoolism crâncen. E buhăit, s-a îngrăşat rău de tot… Din când în când, mai bea câte un vin spumant. Atât. Dar atunci, în aburii dulci ai şpriţului, se gândeşte la Messi, se gândeşte la Cristiano Ronaldo, se gândeşte la Rooney, care tocmai şi-a negociat un salariu de 200.000 de lire pe săptămână în bazele legii aceleia pentru care el, Jean-Marc, bărbatul buhăit de 46 de ani care trăieşte în garajul părinţilor, s-a luptat vreme de 5 ani. Legea Bosman. Jean-Marc Bosman.

Vă recomand un reportaj, sec, ce-i drept, a la “The Sun”, dar un subiect senzaţional: viaţa lui Jean-Marc Bosman, omul care a schimbat faţa fotbalului.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s