BARTOLOMEU: Omul şi vorbele

Era un stilist sclipitor şi un orator magnetizant. Multe dintre vorbele lui au făcut şi vor face carieră. Pentru că erau mai mult decât nişte vorbe meşteşugite de un stilist sclipitor şi mai mult decât purtătoarele emoţionalităţii unui orator magnetizant. Erau vorbe pline de spirit şi pline de sens. Vorbele întrupau omul. Omul Bartolomeu.

“Veniţi şi pirataţi Biblia!”, clama Înalt Preasfinţitul Bartolomeu la nu mai mult de un an de la momentul în care lansase monumentala şi sclipitoarea traducere a Cărţii Sfinte. Un proiect trudit, ani şi ani, în singurătatea de la Nicula, o operă de o valoare patrimonială inestimabilă, Bartolomeu o oferea, vizionar, pe DVD, Biblia multimedia, cu îndemnul ca ea să fie duplicată şi dată mai departe gratis, pe Internet, ca să ajungă cât mai populară şi mai accesibilă. Tradiţionalist neînduplecat, Înaltul a ştiut ca nimeni altul în biserică să-şi apropie şi să pună modernismul în slujba ortodoxiei.

“Biserica are de-a face cu veşnicia, nu cu vremelnicia!”, le replica, tăios, Înalt Preasfinţitul Bartolomeu înalţilor ierarhi tentaţi să pună biserica la dispoziţia politicului.  Acum, că Înaltul a trecut la cele veşnice, ortodoxia pierde unul dintre stâlpii săi de autoritate în faţa făţarnicei presiuni a celor ce se ocupă cu vremelnicia.

“Luaţi act, vă rog, de frăţeasca mea consternare şi de respectuosul meu protest.”, i-a transmis, de la Cluj, vlădica Bartolomeu Patriarhului Teoctist, care, în noiembrie 2004, în prima zi de campanie electorală pentru prezidenţiale, îl atacase făţiş pe unul dintre candidaţi (Traian Băsescu, n.m.), implicând biserica într-un intolerabil partizanat politic. “Luaţi act, vă rog, de frăţeasca mea consternare şi de respectuosul meu protest.”. Nu există în întreaga sferă publică românească postbelică o frază în care delicateţea şi intransigenţa, stilistica şi francheţea, polemica şi dragostea să se îmbine mai fericit. Această atitudine şi această frază spun totul despre Mitropolitul Bartolomeu. Acestea erau vorbele şi acesta era omul. Omul pe care l-am pierdut. Omul Bartolomeu.

Advertisements

1 Comment

  1. Oricat as citi despre el, oricat as asculta, nu ma satur. Un parinte care a vorbit si inca mai vorbeste direct sufletelor noastre.

    Sa mai scrii despre IPS, caci scrii simplu si frumos.

    Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s