Adevărata revoluţie social media

“Ezit să spun că avem de-a face cu revoluţii social media” în Tunisia şi în Egipt, spune Andy Carvin, specialist multimedia şi jurnalist la NPR. Carvin are dreptate, nu putem vorbi de revoluţii social media. Expresia celor de la TechCrunch împrumutată protestelor de la Chişinău din 2009 a fost, fără doar şi poate, seducătoare, dar nu şi riguroasă.

Spre deosebire însă de momentul 2009 – Republica Moldova şi Iran -, reţelele sociale au jucat cu siguranţă un rol mult mai accentuat. N-au mai fost doar instrumente de instigare la revoltă şi de mediatizare a ei în exteriorul cercului concentraţionar, ci veritabile platforme de organizare a ei, cartierele generale, în toată puterea cuvântului, ale protestatarilor. Intervievat de Steve Myres de la Poynter.org, Carvin remarcă şi el că “în Tunisia, interrelaţionarea dintre organizarea online şi cea offline a fost una fără precedent”.

Rămâne de analizat, în context istoric, departe de isteria momentului, rolul jucat de reţele ca Facebook şi Twitter în protestele din nordul Africii. Adevărata revoluţie produsă de social media trebuie căutată, oricum, în altă parte. Anume în felul în care expansiunea lor exponenţială din ultimii ani şi mai cu seamă principiile după care funcţionează au influenţat un mod special de a fi public, de a interacţiona, de a te expune şi de a te exprima online. Voi dezvolta această teorie foarte curând într-un articol separat. Până atunci, să stăm puţin şi să rumegăm observaţia pertinentă a lui Clay Shirky: “cel mai bun motiv să credem în rolul de coordonare publică al media digitale e că dictatorii înşişi cred asta” :D.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s