LIONEL MESSI: Copilul de mingi

Am scris textul ăsta în urmă cu aproape un an. Mai multe n-aş prea avea de zis despre Leo. Rezultatul de la Zurich e, pentru unii, suprinzător, frustrant, injust. Adevărul e însă că Messi e cel mai bun. A făcut puţine meciuri proaste în 2010, iar atunci echipele sale – şi Barcelona în faţa lui Inter, şi Argentina în faţa Germanieiau pierdut. Iniesta şi Xavi rămân jucători cardinali. Dar în istoria Balonului de Aur găseşti oricând un prim 11 de oameni care nu au primit niciodată trofeul suprem şi care ar face oricând faţă celui mai bun 11 al câştigătorilor marilor trofee.

Jucătorul care marchează trei sau mai multe goluri pe meci ia mingea cu el la final. Ca orice copil, Messi s-a încăpățânat să-şi facă o colecție.

2010. FC Barcelona – Arsenal 4-1. Patru goluri Messi. Gesturile ferme ale lui Wolfgang Stark dau semnalul fanfarei bucuriei de pe Nou Camp. Trei fluierături scurte, indicarea centrului terenului și confiscarea mingii de joc, cum scrie la regulament. Meciul e gata, iar în jurul arbitrului e o nebunie de nedescris. Imnul Barcei inundă stadionul, câțiva jucători ai lui Arsenal vin să-l întrebe nu se înțelege ce anume, mijlocașii catalani, aflați în zonă, se grăbesc să îl salute, Almunia e sedat, umblă în gol ca un somnambul în galben – cât pe ce să se împiedice de el! -, în jur se schimbă tricouri și truisme, ca între fotbaliști, și, dintre toți, apare brusc un puștan ciufulit, îmbrăcat în blau-grana, care, cumva încurcat, mai mult uitându-se în pământ decât în ochii lui Stark, îi cere mingea. “Dacă aveam chelia lui Collina sigur îmi cerea și un autograf pe ea”, mai apucă să-și spună centralul german, că piciul, radiind tot de fericire, era deja la trei pași de el, bătând mingea cu mâna, cum fac toți puștanii în drum spre maidan. Rămas fără “obiectul muncii”, Stark o ia și el, împreună cu asistenții, spre cabine. În ușa vestiarului Barcei, dă din nou peste copilul de mingi. Are tricoul cu numărul 10, deasupra scrie Messi :).

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s