Libertatea şi Formula AS

Nu, nu revin în Ringier 🙂 şi nici nu folosesc “Libertatea” ca termen de opoziţie cu vreun alt proiect media. Respect prea mult munca şi pasiunea unor oameni de acolo, pe care îi cunosc şi a căror motivaţie am dat-o exemplu nu o dată. Despre altceva e vorba. Despre libertatea mea, pe de o parte. Şi, desigur, despre “Formula AS”, definiţia acestei libertăţi în momentul de faţă.

Vine o vreme – şi chiar a venit! – când cel mai bun proiect în care merită să te implici e proiectul personal. În jurnalism, asta se cheamă, pompos şi inutil în România, freelancing. Abandonez, oficial, după mai bine de 7 ani, zona de management de proiecte media. Rămân, desigur, managerul capriciilor omului de reportaj Ciprian Rus. Altfel, mă abandonez – de fapt, am făcut-o deja – unei stări după care tânjeam de pe vremea când lucram cu Ciocu, cu Guţea, cu Dănuţ Bodea, cu Zoli… Sau cu Mărinu şi cu Schija în zilele lor bune.

Scriu la “Formula AS” cu dragul şi cu relaxarea pe care nici contractele beton cu mega-trusturi şi nici gentlemens’ agreement-urile cu oameni alături de care erai dispus să mergi până la capăt nu ţi le pot da. Văd, desigur, un semn în împrejurarea asta a întâlnirii cu nişte oameni atât de speciali. Şi mai înţeleg acum cât de mult îmi doream revenirea aceasta la reportaj. Atât de mult încât destinul a complotat amarnic împotriva încăpăţânărilor şi orgoliilor mele până a reuşit. A ieşit urât, s-a lăsat cu dureri şi spaime, cu ochi agăţaţi cu orele în tavan, cu depresii încadrând binecuvântate episoade de luciditate şi ambiţie. Nu se putea altfel.

Ca să nu o lungesc, căci nu mai am de ceva vreme exerciţiul scrisului pe blog :D, e fabulos să ai libertatea de a scrie reportaj după toate regulile genului şi având, desigur, toate condiţiile pentru a face asta. Inclusiv, şi asta e o libertate care le subscrie pe toate celelalte, inclusiv, zic, libertatea de a nu scrie un reportaj atunci când nu îl poţi scrie. Adică de a-l scrie doar atunci când simţi plăcerea de a-l scrie. Am învăţat asta de la Sânziana Pop.

PS: am bunul obicei de a omite să mulţumesc oamenilor fără ale căror mici sau mari gesturi nu aş fi ceea ce sunt sau nu aş ajunge unde ajung. Dacă nu o fac aici şi acum e doar pentru că vom mai vorbi despre povestea cu “Formula AS”. Merită, îmi place să cred.

Advertisements

2 Comments

  1. …:)

  2. […] an pe care l-am început ca manager şi îl termin ca freelancer – cuvântul acela care, vorba unui amic din presă, în România se traduce mai degrabă prin […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s