LECŢIA DE MANAGEMENT: Cum îţi alegi adjunctul

Pe şefi e mai greu să ţi-i alegi. Dar pe adjuncţi viaţa te pune adesea în situaţia de a-i alege cu mâna ta. Din punctul ăsta de vedere, dacă de unii şefi m-aş fi lipsit fără regrete de-a lungul carierei, am avut parte, în schimb, de adjuncţi unul şi unul. Nu zic asta ca să subliniez faptul că am mână bună 😀 şi nici ca să flatez aiurea pe cineva :). Şi totuşi, cum îţi alegi adjunctul?

Tema adjunctului e o temă tare pentru oricine ştie un pic de management de proiect sau de resurse umane. Şi pentru oricine a înţeles, stând ca prostul în fotoliul de şef, că ziua are 24 de ore şi că nu le poate face bine pe toate şi la timp la infinit. Jill Geisler, care publică pe Poynter seria “Great Bosses” scrie despre “deputies” cu prilejul unei ediţii aniversare a rubricii ei şi o face cu religiozitatea şi pendanteria cu care se tratează temele cu adevărat esenţiale. Dă, americăneşte, zece “tips”-uri. Eu mă opresc la trei dintre ele, în care cred cu adevărat şi pe care le-am testat pe pielea mea. Sau a adjuncţilor :D?

Caracterul e cel mai important

O relaţie şef – adjunct se bazează pe încredere. Şi nu e doar asta, pentru că, din postura de şef, ai toate instrumentele să-l controlezi pe adjunct. Dar încrederea trebuie să existe şi între adjunct şi echipă, iar aici îţi asumi o mare responsabilitate în faţa oamenilor tăi în privinţa intermediarului pe care îl plasezi între tine şi ei.

Nu-ţi angaja propria clonă!

Chiar dacă eşti tentat să crezi că doar un om cu calităţile şi principiile şi obiceiurile tale poate face faţă provocărilor şi obiectivelor pe care tu le ai de gestionat, e mai important să aduci un om cu care să te completezi decât unul cu care să te calci pe picioare.

Alege un om care să te poată înlocui pe funcţie în viitor

E o chestiune delicată. Puţini au curajul sau încrederea de sine – nu vorbim de responsabilitate şi viziune aici – să angajeze un om care să le poată lua locul la o adică. E mai simplu să ai un adjunct “yesman”. Dacă însă alegi un om de caracter nici măcar nu rişti să fii săpat din interior, plus că ai lângă tine un adevărat lider, care poate aduce valoare şi încredere în echipă.

Obişnuiam să le spun adjuncţilor mei că partea importantă din funcţia lor nu e “adjunct”, ci de “redactor-şef”. Chiar cred asta. Adjunct e doar aşa, pentru că trebuia să se numească într-un fel o temă atât de mişto în lecţiile de management :D.

Advertisements

3 Comments

  1. numa pe mine n-ai avut cum sa ma alegi:P

  2. […] an pe care l-am început ca manager şi îl termin ca freelancer – cuvântul acela care, vorba unui amic din presă, în România […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s