Cultura drumului propriu

Nu cred în calităţi şi defecte generalizante şi generalizate, gen românii sunt aşa şi pe dincolo, iar nemţii nu ştiu cum. E plin folclorul de terasă de astfel de locuri comune. Cred însă că avem fiecare calităţi sau defecte care, multiplicate la scară mare – în majorităţi bolnăvicioase de peste 90%, ca la prima alegere a lui Iliescu 🙂 – înseamnă mai mult decât o întâmplare sau decât un fapt statistic.

Că noi, românii, nu avem cultura demisiei priveşte mai puţin gena acestei naţii şi ne priveşte mai mult pe fiecare dintre noi. Sunt pline birourile din ţara asta de oameni care şi-au înţepenit fundurile pe scaune şi nu se mai dau duşi de acolo. De oameni în stare să înghită umilinţe, ironii, cele mai penibile voturi de blam, tăieri de lefuri, orice, numai să nu fie daţi afară. Darmite să îşi ia singuri deciziile şi să plece atunci când între ei şi ceilalţi nu mai există o congruenţă a orizonturilor.

Într-o astfel de ţară, în care premierul e pe cale să conducă un guvern botezat cu un număr din două cifre şi să ajungă, simultan, la un procent al antipatiei exprimat în trei cifre, plecarea de ieri a lui Ilie Dumitrescu de la Steaua riscă să treacă drept o ciudăţenie. Poate s-a pripit, poate că ideile lui meritau mai multă luptă, mai mult nerv şi chiar şi mai mulţi nervi, dar argumentul său – “Am doar o viaţă şi nu merit să fiu tratat aşa” (fanii i-au cerut demisia, n.a.) – e un argument inatacabil.

Am mai zis pe undeva că a pleca la timp e o calitate rară. Adaug doar că un pas, fie el şi unul în spate – e o schimbare de perspectivă. Vezi lumea altfel cu siguranţă, asta în caz că nu te alegi cu mai mult.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s