NOTE DE LECTURĂ: Viaţa ca un articol de ziar (“Şotron”)

Extraordinară enciclopedie de emoţii şi imagini, “Şotronul” lui Cortazar e considerat primul mare roman al Americii Latine. E o fabuloasă experienţă de lectură. Pentru că – şi e incredibil din acest punct de vedere – Cortazar îşi înhamă cititorul la o muncă sisifică. Îi pune toate uneltele la dispoziţie, îi dă şi schiţa lucrării, totul e în pachetul imaginat de cele două coperte ale cărţii, ca în cutiile de la Ikea, dar de asamblat asamblezi tu. Romanul lui Cortazar e un DIY, un Do It Yourself literar. O tarabă cu mirodenii alese din care poate ieşi o poşircă sau o rafinată delicatesă :).

Sunt multe imagini unice presărate pe traseul şotronului. Ca aceasta:

Vieţile care se sfârşesc precum articolele literare de prin ziare şi reviste, atât de bombastice pe prima pagină şi terminându-se jalnic pe la pagina treizeci şi doi, printre anunţuri de lichidare şi tuburi de pastă de dinţi.

Julio Cortazar, Şotron, Editura Polirom, 2005

Cortazar îşi surprinde cititorul la tot pasul. Cititorul român, bunăoară, se va amuza să citească despre Bucureşti, Brâncuşi, Transilvania sau Dinu Lipatti într-un roman scris de un prozator argentinian :).

E grav dacă nu citeşti “Şotron”. Dar e şi mai grav dacă îl citeşti şi nu eşti pregătit pentru asta. E, efectiv, o carte de citit la momentul potrivit :D.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s