Un gest normal. Şi rar

gsp îşi cere scuze cititorilor pentru un pasaj considerat ofensator apărut într-un editorial.

În presa românească, greşelile sau scăpările redacţionale sunt cel mai adesea ascunse sub preş. Sau tratate ca şi cum nu ar fi existat. Sigur că mai există certuri, şedinţe şi sancţiuni, dar nimic din toate astea nu transpiră public, nu e adus la cunoştinţa publicului cititor, cel afectat în mod direct de erorile editoriale. E un soi de concupiscenţă indestructibilă între angajatul care greşeşte şi şeful care ar fi trebui să evite greşeala ori să şi-o asume.

Gesturile prin care o redacţie îşi asumă deschis o greşeală, cum e şi normal să o facă, sunt atât de rare încât merită semnalate, chiar şi cu riscul că expun jurnalişti şi instituţii care, până una-alta, şi-au recunoscut într-un fel sau altul scăpările.

Cătălin Tolontan face asta azi, şi nu e prima dată, după un editorial apărut în pagina de opinii, care conţinea un pasaj considerat insultator. Uneori e vorba de chestiuni atât de comune în lumea presei, alteori de chestiuni de nuanţă. E de fiecare dată vorba însă de sentimentul reconfortant că cineva responsabil chiar citeşte ziarul, chiar dacă a doua zi, o dată cu cititorul, şi judecă lucrurile care apar acolo, nu le lasă să treacă pur şi simplu.

În ultimii ani, “EVZ” (vezi celebrul caz Macovei) şi “Cotidianul” au dat dovadă, la rândul lor, de această largheţe de a-şi asuma greşelile comise.

Advertisements

1 Comment

  1. Pina la urma se intimpla un fel de dihotonomie aici… 🙂 Cititorii nu mai au rabdare si trec in revista doar titlurile in timp ce ziaristii nu au rabdare sa-si mai ceara scuze. De fapt, nu mai au rabdare sa se intoarca nici macar la propriile scrieri, si daca o fac se blocheza si ei tot la tilturi. 🙂


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s