GĂRÂNA: Povestea unui sat cu sufletul la vedere

Lumea văzută din fereastră (în fereastră).

Aşa cum ochii spun, adesea, totul despre sufletul unui om, tot aşa, ferestrele spun totul despre sufletul unei case. Sau spuneau, pâna la apariţia termopanului cu geam reflectorizant. De fapt, şi acelea spun ceva, chit că despre domnişoarele care îşi aranjează buclele în ele :D.

Nicăieri, însă, feresterele nu spun mai multe despre un loc decât într-un sat nemţesc. Gărâna nu face excepţie: chiar şi nemţii plecaţi înainte şi după Revoluţie şi-au lăsat sufletul aici, înrămat în scânduri vopsite proaspăt, ca-n zi de praznic.

Azi pensiuni cochete sau case de vacanţă ale unor înstăriţi din Reşiţa sau Timişoara, vechile case ale nemţilor din Wolfberg respiră prin ferestre aerul mândru de odinioară.

E parfum de fatalitate în cele zăvorâte, e parfum de dragoste şi transpiraţie dulce în cele cu perne voluptoase zâmbind din pervaz, e parfum de mere şi scorţişoară în cele cu geamuri aburind de poftă, e parfum de ceară în cele cu baticuri cernite după perdele, e parfum de mister în cele de-abia întredeschise, e parfum de dor în cele cu bujori roşii. E parfum de suflet în fiecare dintre ele.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s