LECŢIA DE MANAGEMENT: Vedete. Doar în reclame

Ieşirea lui Messi, fără gol după cinci meciuri, pune capăt unui Mondial catastrofal al marilor vedete. Aşteptat să facă pasul spre istorie alături de Maradona, Messi a eşuat acolo unde eşuaseră, înaintea lui, Ribery, Rooney, Cristiano Ronaldo şi Kaka.

După ce Europenele au consacrat o anti-vedetă, un jucător fără lipici la gol şi la prima pagină, un om care străluceşte doar prin influenţa sa în jocul de echipă – Xavi, desigur -, laurii Campionatului Mondial vor ocoli, la rându-le frunţile auguste ale marilor vedete ale fotbalului de Champions League.

Cei de la care se aştepta totul nu au reuşit nimic. Ribery a înotat zadarnic la mijlocul terenului, Rooney a terminat cu o medie de un şut pe poartă, Cristiano a dat gol numai când mingea i-a căzut în cap, ca o pară mălăiaţă, lăsându-l pe Nătăfleaţă în faţa porţii goale, Kaka a alergat pe călcâie tot Mondialul şi a fost mai slab chiar decât Melo în repriza de coşmar cu Olanda, dând, prin stângăciile sale, semnalul de plecare acasă pentru Brazilia. Iar Messi a făcut PR pro bono portarilor pe care i-a avut în faţă, cu şuturi perfecte pentru parade de efect.

Apăsate de marketingul agresiv al lui 2010, vedetele care fac senzaţie în reclamele la Castrol, Adidas, Nike sau Pepsi au fost de nerecunoscut. E în fragilitatea lor ceva din artificialitatea lumii noastre. Nu de calităţi duc lipsă, ci de justa lor oglindire, de adevărata imagine a calităţilor lor.

Cocoloşiţi la super-echipele de club la care evoluează – acolo unde un întreg sistem de producţie a performanţei le e pus la dispoziţie -, marile vedete eşuează exact acolo unde au maximă libertate de exprimare, la echipele naţionale. Acolo nu-i mai ajută nici vidul de autoritate din vestiarul lui Domenech, nici rigoarea lui Capello, nici banderola de căpitan pusă pe tavă de Queiroz, nici realismul maniacal al lui Dunga. Şi nici pupăturile lui Maradona.

E greu la Naţională. Vestiarul e plin de jucători cu fiţe, respectul nu e garantat prin contractul de transfer, presiunea e ciudată, automatismele de la echipele de club nu există, iar adversarii sunt arţăgoşi. Tot mai bine e în reclame. Faci două fente, tragi trei şuturi şi trei duble, iei 3 milioane de euro, iar la final zâmbeşti.

PS: Vi se pare întâmplător faptul că Germania joacă atât de bine în absenţa lui Ballack?

Advertisements

1 Comment

  1. […] 2: Vedetele, doar în reclame. Mondialul […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s