ANTONIN PANENKA: Povestea unei nebunii

Ar fi rămas în istorie la categoria “şi alţii”, acolo unde rămân, de-a valma, eroi oneşti şi mediocri incorigibili. Ar fi rămas în istorie la “şi alţii”, al cincilea pe o listă de jucători care şi-au trasformat curat penalty-urile de departajare într-o finală – da, ce-i drept, într-o finală! – de Campionat European. Dar stilul său ieşit din comun l-a făcut să iasă din pluton. Stilului i se spune azi, la 20 de ani după, nebunie.

Antonin Panenka, mijlocaşul ofensiv ceh cu nume de artist, a jucat mare parte din cariera sa la Bohemians Praga. Târziu, în 1981, a ajuns la o echipă cu nume, Rapid Viena, cu care a luat două campionate şi o Cupă a Austriei şi cu care a jucat o finală de Cupa Cupelor.

Ceva mai impresionant e palmaresul său la echipa Naţională, cu care a luat medaliile de bronz ale Europenelor din ’80 şi aurul la ediţia precedentă, din ’76. Chiar şi aşa, şi chiar dacă şi-a făcut ieşirea din scena competiţiei în explozia de blitz-uri cuvenită ultimului executant al penalty-urilor de departajare, Panenka ar fi rămas, după un sfert de veac, un fotbalist bun din categoria “şi alţii”.

Dar momentul său de magie, lobul acela discret care a căzut, greu şi definiv, ca o bilă de fier pe diafragmele întinse la maximum ale spectatorilor muţi de emoţie de pe “Crvena Zvezda” din Belgrad, a făcut din Panenka un nume de memorabil. Un nume sinonim cu o execuţie pe care unii au numit-o, imediat după finala contra Germaniei Federale, “poezie”, iar alţii au numit-o de atunci încolo, până ieri, inclusiv, la reuşita lui Abreu, curată “nebunie”.

Mulţi l-au imitat pe Panenka. Zidane, Totti, Mutu, Abreu, ba chiar şi un portar, Michael Landreau. Un mic top personal al execuţiilor marca Panenka. Reuşite sau nereuşite :).

Totul a pornit de la şutul “poetului” Panenka

Zinedine Zidane: “Panenka” dusă la perfecţiune

Mutu, Panenka de România

Stilul relaxat al lui Thierry Henry se potriveşte perfect unei transformări “Panenka”

Chiar şi portarii mari, gen Casillas, au căzut pradă acestui gen de execuţie

“Panenka” e genul de execuţie care, dacă nu îţi reuşeşte, te umple de ruşine

Abreu şi execuţia sa care a făcut din Panenka una dintre vedetele Mondialului din Africa de Sud

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s