CUPA MONDIALĂ: Medalia DeMerit

Cea mai oportunistă şi mai realistă naţiune de pe glob a oferit la Campionatul Mondial cel mai pozitiv fotbal imaginabil. Nu i-a ieşit. Dar în lacrimile băieţilor lui Bradley se oglindesc marile performanţe ce vor veni.

Meciul dintre SUA şi Algeria a făcut cel mai mare rating din istoria transmisiilor fotbalistice ale postului ESPN. 1,8 puncte, enorm pentru o competiţie care se desfăşoară atât de departe de Statele Unite. San Diego, metropola care a oferit cel mai mare rating – 8,9 – a văzut ultimul meci din faza grupelor la ora locală 7:00!

SUA au arătat că pot reveni, dar finalul acela cu iz de NBA, în care totul s-a decis la secundă, nu a fost suficient pentru a confirma superioritatea, vizibilă mai degrabă în atitudine, a naţionalei nord-americane.

Pentru cine are în State sensibilitate vizuală dincolo de baseball, faza aceea din prelungiri, cu portarul Ghanei şi cel al SUA luptând unu la unu pentru aceeaşi minge, de nu mai ştiai în ce careu, pe ce continent şi în ce campionat eşti, e o imagine de Pulitzer :). Ca teribilă metaforă a fotbalului, poate, mai mult decât ca realizare foto.

Dar şi pentru cei care nu au sensibilitate, lacrimile lui Mike Bradley şi ale lui Jay DeMerit, lacrimile unor soldaţi înfrânţi pentru o zi pe frontul din Afganistan sau Irak, oglindesc în ele victoriile ce vor veni. Niciodată o înfrângere la soccer nu a durut atât de tare în Statele Unite.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s