CUPA MONDIALĂ: Soccer on frontpage

Calificarea hollywoodiană, în ultimul minut de joc, a apreciatei selecţionate de fotbal a SUA şi-a făcut loc destul de greu pe prima pagină a ziarelor nord-americane. Cu ajutorul celor de la Newseum, am realizat acest studiu de caz, revelator, îmi place să cred, pentru felul în care arată o performanţă în soccer în ziarele americane.

Schimbarea şefului operaţiunilor militare din Afganistan a fost subiectul numărul 1 în majoritatea covârşitoare a cazurilor, în vreme ce noi probleme apărute în Golful Mexic după deversarea de petrol a celor de la BP a trimis în multe cazuri pe manşetă bucuria lui Landon Donovan, revendicându-şi poza principală specifică machetelor din ziarele de peste Atlantic.

Scorţosul “Wall Street Journal” alocă o manşetă întreagă calificării echipei SUA în optimi, un gest editorial remarcabil, dat fiind profilul publicaţiei. “USA Today”, publicaţia cu cea mai largă răspândire peste ocean, pune grămada bucuriei de după golul lui Donovan ca fotografie centrală, sub un titlu cu influenţe de comentariu TV latino-american.

Ziarele de Capitală folosesc aceeaşi imagine pentru a ilustra succesul SUA în faţa Algeriei şi promovarea în faza superioară a competiţiei din Africa de Sud. Numai că dacă în compactul “The Examiner” zâmbetul perfect american al lui Donovan şi al colegilor săi primeşte o manşetă banală, în broadsheet-ul “Washington Post” bucuria jucătorilor de soccer contaminează întreaga primă pagină, alături de un titlu sugestiv “From gritted theet to wide smiles”.

Pe coasta de Vest, acolo unde comunităţile latino sunt la ele acasă, abordările legate de fotbalul european ar fi fost de aşteptat să fie mai relaxate. Nu e, însă, neapărat aşa, “Los Angeles Times” ţine performanţa SUA pe burta paginii, acolo unde stau de regulă toate banalităţile unui sezon de golf sau de baschet. Ce-i drept, dintre ziarele importante din State, “San Diego Union Tribune” e singurul care dă deschidere cu calificarea băieţilor lui Bradley, dar articolul e mai degrabă unul de popularizare: cinci lucruri pe care trebuie să le ştii înainte de a intra în febra Cupei Mondiale. Printre ele, faptul că departajarea se face din optimi încolo la penalty-uri :D, “pe care toată lumea le urăşte”, după cum ne asigură autorii articolului, că nu e cazul ca lumea să dispere dacă SUA sunt conduse în startul partidei, pentru că au reuşit să revină de două ori în astfel de situaţii, şi că echipa Mexicul vecin şi prieten al Californiei e şi ea calificată în optimi.

Influentul “San Petersburg Times” din Florida deschide coloana de trimiteri cu un Donovan tifeţat, având şase poveşti mai bine poziţionate, printre care o manşetă dedicată meciului-vedetă de la Wimbledon, întrerupt miercuri la scorul de 59-59 în setul decisiv.

“AM New York” alocă întreaga primă pagină performanţei echipei SUA, ca un tabloid care se respectă. Titlul e şi el ilustrativ pentru profilul ziarului “YES!”.

Un alt tabloid, “New York Post”, face loc fotbalului pe prima pagină, lângă scandalul care l-a avut în prim-plan pe generalul McChrystal. În schimb, “New York Times” pune calificarea SUA în umbra meciului fără sfârşit de pe iarba londoneză. O poză mică pe burta paginii 1 şi trimitere spre paginile de sport, în vreme ce partida epică dintre Isner şi Mahut smulge şapte paragrafe consistente din frontpage.

Departe încă de mediatizarea generoasă a echipelor europene şi sud-americane, echipa SUA îşi face loc uşor-uşor în universul media american. Azi o manşetă, mâine o poză principală… Depinde numai de Donovan & co să facă deschiderea în marile cotidiane americane :).

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s