CUPA MONDIALĂ: “New York Times”, cea mai bună casetă de meci multimedia

Live-ul de meci al celor de la New York Times Online, deşi lipsit de briz-brizurile infografiei şcolii spaniole, e o dovadă de profesionalism şi de rigoare. Nu are nimic ce alţii nu ar putea avea, dar are multe din ce marile ziare ale lumii nu oferă în materie de informaţie tehnică aplicată întrecerilor sportive.

Caseta de meci e o instituţie media în sine. Bine făcută, e la fel de graţioasă ca o metaforă senzaţională. Pentru că face exact ceea ce face şi o metaforă: îţi propune o nouă viziune, o altă ordine a lumii decât cea pe care ţi-ai configurat-o tu, furat de o pasă filtrantă sau amuzat de o “lumânare” după care te uiţi până trece de gardul stadionului.

Caseta de meci are clasicii ei: cine a fost în viaţa lui la masa presei pe un stadion sau într-o sală de baschet ştie ce zic. Caseta de meci are propriul său alfabet. Un meci înseamnă un cearşaf de semne şi de notiţe peste care jurnaliştii de sport stau aplecaţi ca nişte ingineri care desenează poduri peste ignoranţa pipiţelor de la ştirile sportive şi peste chibiţeala spectatorului care le ştie pe toate.

Caseta de meci nu minte. Din păcate, tot mai des, în epoca jurnalismului-viteză, cronica de meci e gata înaintea casetei :(. Nu e o metaforă, nu e o exagerare…

Realizată în colaborare cu cei de la Match Analysis, caseta de meci a live-ului de pe nyt.com e, de fapt, un raport complet şi complex al jocului, o disecare minut cu minut a posesie, recuperărilor, paselor şi acţiunilor de poartă ale partidelor de la Cupa Mondială de Fotbal din Africa de Sud.

Patru tab-uri asigură interpretarea grafică a datelor statistice. Cititorul poate opta, pe rând, pentru vizualizarea echipelor şi a posesiei minut cu minut, pentru ilustrarea ţesăturii de pase din teren, poate vedea heatmap-ul meciului (o chestie rarisim folosită în sport) sau stastica de tip clasic, cu alternarea posesiei şi fişa tehnică a meciului.

Un deliciu pentru cei care vor să înţeleagă mai mult dintr-un meci de fotbal.

DETALII:
Citeşte şi Ghid multimedia Africa de Sud 2010 (1)
Citeşte şi Ghid multimedia Africa de Sud 2010 (2)
Citeste şi Ghid multimedia Africa de Sud 2010 (3)
Citeste şi Ghid multimedia Africa de Sud 2010 (4)

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s