Mediamorfoza după Fidler: omul care avea viziunea tabletei încă din anii ’90

Abia lansat pe piaţă şi intrat imediat în maşinăria de marketing a lui Steve Jobs, iPad-ul pare o miraculoasă invenţie imaginată şi realizată peste noapte de Apple. Fals. Cercetătorii americani căutau încă de la începutul anilor ’90 o variantă de suport care să asigure viitorul presei în epoca digitală.

Un reportaj realizat în 1994 la Knight-Ridder’s Information Design Laboratory (IDL), în Boulder, Colorado. Laboratorul în care Roger Fidler căuta, încă din 1980 şi ceva, răspunsuri la dilemele noastre din 2010. Un reportaj curat, cu aer de Teleenciclopedia. Simţi în felul în care presenter-ul citeşte textul din off că ideile lui Fidler sunt SF-uri. Dar merge aşa, de un reportaj de culoare, în care un tip cu părul sburlit şi cu ochelari mari – tipic profesor american trăsnit – vorbeşte despre nişte tablete pe baterie, cu ecran tactil, pe care vom putea citi ziarele în 15-20 de ani. Şi nu doar atât, vom avea o interacţiune complexă cu mediul informaţional, vom urmări filmuleţe încastrate în texte. Şi câte şi mai câte…

Naivităţile de “Fapt divers” ale lui Roger Fidler din 1994 reprezintă realitatea media în care noi trăim azi. Pentru multe dintre ideile lui de atunci nu suntem nici acum pregătiţi. Noroc că iPad-ul că ne-a adus aminte de Fidler.

Un film care ne arată, la modul cel mai dureros, cât de departe eram în 1994 de realităţile media. Şi, da, şi cât de puţin am învăţat între timp.

Conceptul-cheie al viziunii lui Roger Fidler este acela de MEDIAMORFOZĂ. Cercetătorul american era foarte conştient încă din anii ’90 că presa tipărită nu mai are un viitor strălucit. Dar, spunea el, suportul se va schimba, se va metamorfoza, iar astfel vom avea parte de o nouă experienţă media. De aici a pornit ideea tabletei, vedeta universului media din 2010.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s