CUPA MONDIALA: Fotbal pe vinil

N-am vazut la lucru Coreea de Sud – iar la nivelul asta un 2-0 in fata Greciei mi se pare irelevant – ca sa am viziunea globala despre care vorbeste Tolo in Micii favoriti. Dar am vazut SUA in fata Angliei si am vazut cel mai curat, cel mai clasic fotbal din ultimii ani. Un fotbal nepretentios, dar sincer, de care mi-era dor cum le e dor, din cand in cand, melomanilor de un vinil vechi.

Stiam putine despre echipa SUA, trei-patru jucatori mai cunoscuti, restul nu frecventeaza fotbalul cu care ma delectez. Imi imaginam ca au evoluat fata de echipa aceea entuziasta din ’94, pentru ca nu mi-i pot imagina pe americani altfel decat evoluand. Iar in soccer era loc de evolutie pentru ei, har Domnului!

Am fost placut surprins, prin urmare, de limpiditatea jocului lor, de naturaletea si altruismul cu care dezvoltau actiunile de atac si de maturitatea cu care interpretau registrul tehnico-tactic. Fara exagerari, un fotbal jucat nu de genii ca Gerrard sau Rooney, dar un fotbal jucat de oameni cu o foarte sanatoasa educatie fotbalistica. Un fotbal incredibil de cerebral. Atat cat putea fi el jucat impotriva unei echipe ca Anglia.

Fotbal jucat de copii care s-au incaltat in ghete cu crampoane de la primul lor antrenament la 6 ani, copii care au invatat temeinic stopul, pasa si sutul, carora pedagogi dedicati le-au explicat pe intelese filosofia acestui sport de echipa, importanta pressingului, savoarea fazei defensive si progresia jocului dupa recuperarea mingii.

Minute intregi in prima repriza, pe atacul SUA, mingea mergea invariabil acolo unde era cel mai natural sa mearga, ca si cum antrenorul ar fi dirijat-o de pe o uriasa consola de Playstation. Sigur ca genul asta de fotbal are, pe undeva, previzibilitatea lui, atunci cand nu e jucat de Messi, Cristiano sau Iniesta, dar, mai ales la un Campionat Mondial, un astfel de joc e o excelenta demonstratie despre frumusetea unui sport contaminat prea mult de artificiile tehnice ale superstarurilor sale din reclamele la firmele de echipament sportiv.

(Anglia – SUA 1-1, Cupa Mondiala Africa de Sud 2010)

*

La lejeritatea cu care se naturalizeaza jucatori in ziua de azi, cu un mexican, doi argentinieni si doi est-europeni bine tintiti, SUA ar fi putut fi anul acesta surpriza competitiei. Faptul ca au venit in Africa de Sud cu echipa aceasta lipsita de veleitari e un mare plus pentru americani. De regula, genul asta de atitudine nu prea aduce victorii, deci nu pariez neaparat pe iesirea lor din faza grupelor. Ce vreau sa spun insa e ca onestitatea jocului american impotriva Angliei e cea mai buna baza pentru performantele viitoare.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s