BUNE PRACTICI: “Gazeta Sporturilor” şi deschiderea de ziar cu 185 de medalii

Trendul “show, don’t tell”, în două ipostaze recente: “Gazeta Sporturilor” şi “The Independent”.

Dezvoltările editoriale ale unor subiecte de impact virează tot mai mult în ultima vreme înspre vizual. Logic, câtă vreme, în era cinematografului 3D, a televiziunii şi a Internetului nelimitat, sensibilitatea noastră devine preponderent una vizuală.

Ca să spui o poveste până la capăt, ca să maximizezi impactul unui subiect, ai nevoie, pe lângă informaţii originale, pe lângă vervă şi verb, şi de o infografie care să întregească articolul.

O infografie care să nu fie o simplă demonstraţie de creativitate a art directorului, ci un demers fundamental jurnalistic. Un detaliu – poate fi o imagine, un cuvânt, un citat sau o cifră – şi traducerea grafică, pe înţelesul tuturor, a justei proporţii sau a spectaculoasei amplitudini a stării de fapt care reprezintă, până la urmă, miza subiectului.

Asta a făcut “Gazeta Sporturilor” în deschiderea de pe 2 iunie. O deschidere cu 184 de medalii înşirate migălos, care spune totul despre ce reprezintă Belu şi Bitang pentru sportul românesc. O viziune grafică de mare impact tocmai prin simplitatea ei, care merită la rându-i o medalie :).

“The Independent”: More is less 😀

O ilustrare şi mai spectaculoasă a trendului “show don’t tell” o are, cu o săptămână înaintea “Gazetei”, “The Independent”.

În contextul măsurilor de austeritate anunţate la Londra, care vizau reduceri bugetare pe care toată presa insulară le-a catalogat în cor ca fiind extrem de mari, “The Independent” vine cu o deschidere de mare inspiraţie şi cu o perspectivă de mare acurateţe. Compară grafic economiile făcute de guvern prin măsurile proaspăt anunţate cu datoria reală pe care o are Marea Britanie. No comment!

Advertisements

1 Comment

  1. […] sensibilitatea noastră devine preponderent una vizuală. Ca să spui o poveste până la […] Ultimele articole despre A Posted in Stiri Tags: bune, deschiderea, medalii, practici, Sporturilor”, ziar, “Gazeta […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s