Rechizitoriul

Ancheta procurorilor DNA Piteşti rescrie, filă cu filă, istoria fotbalului românesc contemporan. Poate e încă prematur – tomurile trebuie să treacă prin mâna judecătorilor pentru a primi avizul de “non-ficţionalitate”, dar “Rechizitoriul” se anunţă o candidatură serioasă la Premiile “Ioan Chirilă”. Ne-am complăcut destul cu metafore facile.

Scriitura nu te dă pe spate, dar acţiunea te lasă mut. Singură, audierea lui Dorinel Munteanu – plus probele lăsate să scape de la dosar – basculează în ograda presei sportive un munte de adjective şi diminutive, de emoţii şi convenţionalisme devenite nu inutile, penibile de-a dreptul. Asta fac, până la urmă, toate cărţile bune.

Pentru fanii de “policier”-uri, era clar încă de la început că Penescu e doar un artificiu scenaristic. Era prea prost personajul şi prea bună faza cu stick-ul ascuns în birou şi inscripţionat “Mită CG” pentru ca episodul să le scape procurorilor. La fel şi dialogurile acelea incredibile purtate de arbitri chiar sub nasul anchetatorilor…

Încet-încet, apar însă şi personajele principale. Dezvelite de aura mitizantă pe care noi, cei din presă, noi toţi, de la Dobre la Tolo le-am creat-o, personajele descoperite de procurorii de la Piteşti sunt fabuloase, dureros de originale, bine conturate. Duc singure acţiunea. Şi o duc acolo unde jurnaliştii, de la nea Vanea încoace, au pătruns foarte rar. Acolo unde se decid, pe zeci de mii de euro, epopeile pentru care ne ascuţim metafore potrivite zi de zi.

De-aia zic, nu o fi scriitura cea mai bună, or fi şi scăpări gramaticale, şi formulări pleonastice, şi cu siguranţă şi mult limbaj procedural, dar dosarul de la Piteşti ne spune mai mult despre noi, despre eroii noştri şi despre fotbalul nostru decât orice carte nominalizată sau premiată la Gala “Ioan Chirilă”. Personal, n-aş rata o pagină din rechizitoriul acestor băieţi de la DNA deveniţi peste noapte, mai mult fără decât cu voia lor, tobă de fotbal. Fotbal românesc, desigur.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s