PREVIEW: o “ilustraţie” despre cum vor arăta revistele pe un tablet şi o veste bună pentru tehnoredactori

Dezvoltarea tehnologiilor non-Flash dă o nouă dimensiune a posibilităţilor de a transpune în format Tablet o revistă. “Sports Illustrated” a făcut recent o excelentă demonstraţie în acest sens.

“Sports Illustrated” a prezentat săptămâna aceasta varianta demo a unei reviste realizată în întregime în HTML 5. Demonstraţia loveşte direct în cei de la Adobe, care susţin de multă vreme că o experienţă web de profunzime nu poate fi realizată fără tehnologia Flash. Cum device-urile Apple nu suportă Flash, avem de-a face practic cu o încercare a celor de la “Sports Illustrated” de “ilustrare” a felului în care ar putea fi citită o revistă pe un iPad.

Conceptul celor de la “Sports Illustrated” e foarte afin cu varianta print a revistei, dar esenţial este altceva: anume că efecte care până acum nu puteau fi realizate decât în Flash sunt disponibile şi pe o variantă lucrată în HTML 5.

Articolele din revistă conţin elemente video încorporate care nu necesită plug-in-uri, suportă tranziţii dinamice ale diferitelor elemente şi aplicaţii, au fonturi “print style”, meniu de navigare pe model pop-up, la care se adaugă un meniu circular foarte intuitiv care permite accesarea unor articole pe aceeaşi temă, dar şi a trecerea spre reţelele de socializare. Google vine, în plus, cu o aplicaţie Buzz care facilitează comentarea articolelor alături de prieteni.

O concluzie parţială: există viaţă pentru tehnoredactori şi în era Tablet

Dezvoltarea tot mai accelerată a noilor tehnologii şi căderea tot mai dramatică a pieţei de print, conjugată cu criza economică, le dau, în mod îndreptăţit, fiori celor care lucrează în industria media. Dacă jurnaliştii acceptă tot mai uşor să facă pasul spre online, mulţi tehnoredactori de la ziare print se simt inutili în noul context media şi se gândesc care va fi, dacă va mai fi, rolul lor în viitorul presei.

Prezentarea celor de la “Sports Illustrated”, dar şi tendinţele conturate la Oxford Tablet Summit 2010 aduc veşti bune pentru tehnoredactori şi pentru art directori: formatele pregătite pentru tabletele gen iPad sunt concepute pe structura vizuală a printului şi abia apoi îmbogăţite cu efecte multimedia. Deci va fi de muncă pentru cei dispuşi să înveţe, să se perfecţioneze şi să se adapteze creativ la noile tendinţe :).

DETALII:
Vezi aici, pe larg, prezentarea “Sports Illustrated” de la conferinţa Google.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s