JOSE MOURINHO: Partir c’est Mourinho’n peu

Mai rar un personaj care sa isi devoreze opera cu placerea cu care o face Jose Mourinho. Tocmai a castigat eventul in Italia cu Inter si joaca finala Ligii Campionilor, iar el, in loc sa se concentreze pe munca sa si pe realizarile sale, nu vorbeste decat despre faptul ca vrea sa plece din Italia.

Weekendul trecut a dat cateva campioane meritoase si cateva campioane surprinzatoare in Europa. Weekendul viitor e finala Champions League, dintre Inter si Bayern. Lumea intreaga se pregateste pentru Cupa Mondiala. E momentul acela dureros in care se fac listele finale. Destine sunt sterse sumar cu radiera de pe foaie si cu CTRL+X din Excel-uri, iar visul de a (mai) juca un Mondial ajunge la cosul de gunoi sau in varianta lui virtuala, Recycle Bin. Si in nebunia asta – nu mai vorbesc de criza, de FMI si de norul de cenusa – toata lumea vorbeste despre Mourinho. Toata lumea, mai ales Mourinho.

“Mou” nu se mai simte deloc bine in Italia. A castigat ce era de castigat. Trofee si bani, desigur. A luat campionatul si cupa si, in acest an, a ajuns in finala Ligii Campionilor. “Nu e o problema de bani, ci una de satisfactie personala, iar Italia e o tara fotbalistica in care nu ma simt respectat si in care am avut multe probleme din acest punct de vedere”, spunea Mourinho in prima conferinta de presa din saptamana marii finale a Champions League.

Nici macar rezultatul finalei nu i-ar putea schimba planurile. Ceea ce nu e o surpriza: Mourinho a fost mereu mai important decat propriile rezultate. A castigat deja foarte multe trofee in Portugalia, Anglia si Italia si va mai castiga. Poate, pentru ca e inca tanar, sa adune mai multe trofee decat Alex Ferguson, legendarul manager al lui Manchester United. Numai ca daca despre Sir Alex lumea isi va aminti ca despre un mare campion, un recordman al trofeelor, despre Jose Mourinho isi va aminti ca despre un excentric si un egocentric.

Real Madrid e o sansa unica si insusi momentul de fata este unul cum nu se poate mai potrivit pentru Mourinho. Si sigur ca, mai ales in zilele noastre, a sti sa pleci la timp dintr-un loc e o calitate pe care putini o au. Mai mult ca sigur, “Mou” e sincer cand spune ca nu se simte respectat in Peninsula si ca e agasat de nebunia “calcistica” dintr-o tara in care suporterilor lui Inter le e frica sa faca deplasarea la Roma pentru finala Cupei din 2010. Si, poate, e sincer si cand spune ca rezultatul finalei Ligii nu mai conteaza in povestea dintre el si Inter – “rezultatul de sambata nu conteaza deloc. Nu imi va schimba cu nimic constiinta faptului ca am facut tot ce tinea de mine ca sa castigam. Inter nu imi datoreaza nimic, iar eu nu-i datorez nimic lui Inter”.

Pedaland insa la nesfarsit pe povestea cu plecarea sa la Madrid, Mourinho isi fabrica siesi un alibi in caz de infrangere si de plecare si un piedestal in caz de victorie si de continuare alaturi de Internazionale. Iar asta nu e fair-play, cata vreme o face pe nervii propriilor jucatori si ai propriilor suporteri. Fair-play e ca jocul sa primeze, dar “The Special One” e prea prins cu rafuielile lui personale si cu razboaiele sale psihologice pentru a tine seama de asta.

Se spune ca un antrenor trebuie sa stea intotdeauna cu valizele pregatite la usa. Jose Mourinho a perfectionat cinismul. Le poarta cu el peste tot. La conferintele de presa, in cantonamente, la meciuri… De aceea, cand isi pregateste tactica pentru finala Champions League contracu Inter, Van Gaal trebuie sa aiba mare grija ce-i spune lui Robben. Nu rezolva nimic daca olandezul trece de Chivu, de Samuel si de Julio Cesar pentru ca apoi sa se impiedice, in drumul spre gol, de vreo valiza de-ale lui “The Special One”.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s