Buni şi jurnaliştii la ceva: de dat exemplu la prostime

Suntem, pentru bugetari, un model de rezistenţă în faţa crizei cu salariile tăiate. Fie! Dar dacă şi managerii din presă sunt un model pentru guvernanţi, atunci mi-e teamă că austeritatea anunţată ieri e începutul sfârşitului.

“În sectorul în care lucraţi dumneavoastră, reducerile salariale între 20 şi 50% au fost naturale anul trecut şi au fost făcute fără tulburări sociale şi fără reacţii violente împotriva patronatelor sau a proprietarilor sau a celor care conduc sectorul pe care-l reprezentaţi”, a fost replica şocantă aruncată zeflemitor, peste pupitru, jurnaliştilor de către ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu, în plină conferinţă de presă dedicată motivării recentelor măsuri de austeritate anunţate de Guvern.

Am ajuns să o auzim şi pe asta! Presa dată exemplu, în prime-time, la 8 şi un pic seara, în direct la televiziune, de către un înalt oficial al statului. Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, explica raţiunile pentru care salariile bugetarilor vor fi reduse cu 25%, iar pensiile cu 15%.

Cu câteva minute mai devreme, premierul Emil Boc fluturase şi el nişte grafice, stricând “clarul” camerei video din spatele sălii de conferinţe de la Palatul Victoria. Dar Vlădescu era acolo pentru a întări şi credibiliza discursul economic al lui Boc.

Exemplele clare, directe, pertinente – o ştie şi Vlădescu, chiar şi lipsit de consilierea comunicaţională a lui Andrei Gheorghe – vin de fiecare dată cu un plus de credibilitate. Iar exemplele erau la îndemână, chiar în sală, dincolo de pupitru. Zeci de jurnalişti cu salariile hăcuite încă de acum un an şi jumătate, pe vremea când zeci de mii de bugetari se lăfăiau în prime şi sporuri fără a fi deranjaţi guvernanţi.

“La dumneavoastră salariile au scăzut chiar şi cu 50%”, a glorificat Vlădescu eroismul jurnaliştilor români în lupta cu criza. Suntem, într-adevăr, un model pentru prostimea bugetară din România – obedienţi, fricoşi şi dezbinaţi, cum ne-am arătat a fi în ultimii 2 ani.

Dar dacă şi şefii noştri sunt un exemplu pentru guvernanţi? Fără Tăricenii şi Bocii din managementul media – care au supradimensionat aberant bugete şi proiecte, au tergiversat aplicarea măsurilor de restructurare, iar când au tăiat, au tăiat prost – Vlădescu ar fi trebuit să-şi caute exemplele dincolo de pupitrul sălii de presă de la Victoria.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s