Cum a câştigat Barcelona titlul în “Marca” şi cum l-a câştigat în “Diario Sport”

Scurt ghid de lectură a ziarelor de sport din Madrid şi Barcelona.


În Spania, oamenii sunt mai întâi de toate suporteri – ţin cu Real, cu Atletico, cu Sevilla sau Valencia – şi abia apoi medici, avocaţi, barmani, călugări sau ziarişti. Asta e, iar aici nici Catalunya nu face caz de obişnuitul său separatism.

În unele meserii, fanatismul se vede mai degrabă în pauzele de cafea: Se prea poate, desigur, ca barcelonist să primeşti o bere mai caldă de la un barman madrilen :D. Sau, cine ştie, un călugăr cu tricoul Barcei sub sutană să dea ceva slujbe pentru ca Messi să rămână lider în clasamentul golgheterilor din Primera Division. Când vine însă vorba despre jurnalism, lucrurile se amestecă într-un mod ciudat. La noi s-ar face apel la deontologie în astfel de cazuri. La ei, ca şi la alte importante ziare din lume care se declară făţiş de dreapta sau de stânga şi care îşi asumă deschis platorma unui candidat sau a altuia, transparenţa rezolvă totul.

Astfel stând lucrurile, peisajul media sportiv din Spania e cel puţin bulversant pentru cititorul neavizat, mai cu seamă pentru cel român, obişnuit cu ipocriziile mediatice de la noi. Practic, în aceeaşi zi, Realul trece triumfal de Malaga în “Marca” (ziar de sport din Madrid) şi se chinuie oribil, ajutat de arbitri în “Diario Sport” (ziar de sport din Barcelona). Reciproca vine cel târziu săptămana viitoare, când e rândul Barcelonei să sufere, dar să câştige absolut meritat la Zaragoza, de exemplu (conform “El Mundo Deportivo”, ziar din Barcelona), respectiv să facă vreo trei faulturi în propriul careu, trecute cu vederea de central (conform “As”, ziar din Madrid).

STUDIU DE CAZ: Minutul 78

Etapa jucată sâmbătă, 8 mai, nu a făcut excepţie. Barcelona, liderul clasamentului, avea ultimul meci complicat al sezonului, la Sevilla, echipă cu pretenţii de Champions League. O victorie ar fi asigurat-o de faptul că va juca ultima etapă din Primera cu trofeul pe masă. A început în forţă, a condus cu 3-0 şi avea om în plus. La Madrid era 1-1 la pauză, iar cei de la marca.com au schimbat main-ul de pe Real pe Barcelona, semnul că titlul era deja jucat…

În zece şi cu un pasiv de trei goluri, cei de la Sevilla au o revenire spectaculoasă în ultima jumătate de oră. 2-3 în minutul 71, după care, 7 minute mai târziu, are loc o fază litigioasă în careul Barcei. Kanoute joacă o minge aeriană, Pique pune mâna pe atacantul din Mali, care cade spectaculos. Jucătorul Sevillei nu are nicio variantă de continuare a fazei, iar arbitrul Undiano consideră că nu poate fi vorba de penalti. Meciul se termină cu bucuria jucătorilor “blau-grana” şi cu protestele gazdelor.

Cum se reflectă minutul 78 în presa din Madrid şi cum se reflectă în cea din Barcelona?

“Împingere spre titlu” titrează “Marca” (Madrid) pe prima pagină a ediţiei print, calificând penaltiul drept “clar”. O succesiune de capturi foto însoţeşte un material secundar în ediţia electronică, marca.com, al cărui titlu e însă informativ: “Sevilla reclamă un penalti al lui Pique asupra lui Kanoute în minutul 78”. Un comentariu video al directorului cotidianului acreditează ideea că penaltiul refuzat lui Sevillei ar putea decide soarta titlului în primera, în condiţiile în care un egal al Barcelonei ar fi asigurat trecerea Realului pe locul 1.

O abordare ceva mai neutră are “As” (Madrid), deopotrivă pe print şi pe online, accentuând doar că trupa lui Pellegrini e la mâna lui Valladolid. Ediţia online dă însă importanţa cuvenită fazei din minutul 78, care strânge un număr record de comentarii.

Dacă ziarele madrilene, mai cu seamă “Marca”, exagerează agăţându-se de o acţiune la care arbitrul pare să aibă totuşi dreptate, ziarele catalane “Diario Sport” şi “El Mundo Deportivo” nu suflă o vorbă despre faza litigioasă din minutul 78, care nu e pomenită deloc în cronicile de meciului şi în ştirile asociate :)). Din galeriile foto consistente lipseşte, de asemenea, faza cu care “Marca” a deschis ediţia tipărită.

O fază care nu există decide titlul în Primera! Între aceste două exagerări trăieşte, zi de zi, etapă de etapă, cititorul de presă sportivă din Spania. E parte din spectacolul fotbalistic, şi de aceea fotbalul a ajuns ce a ajuns. Şi e parte din spectacolul media, şi de aceea media a ajuns ce a ajuns. Înţelegeţi ce vreţi din asta. Oricum înţelegeţi mai mult despre ce este vorba decât citind în paralel “Marca” şi “Diario Sport” 😀.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s