Interviu cu Radu Cosaşu. Întrebările noastre şi răspunsurile sale

Nu a acordat niciun interviu până la 80 de ani! Nici nu avea sens. A răspuns deja la toate întrebările noastre.

De ce n-am plecat“, explică Tolo, întregind printr-un editorial-eveniment un interviu-eveniment, smuls de Ovidiu Ioaniţoaia lui Radu Cosaşu. Primul acordat de marele gazetar şi scriitor!

“Poţi face compromisuri pînă la a te compromite”, a fost, în anii ’90, răspunsul maestrului Cosaşu pentru tinerii Luminiţa Paul şi Cătălin Tolontan. “De ce n-am plecat din ţară? Poate şi pentru că Radu Cosaşu, aprinzîndu-şi pipa cu “Le Monde” în mînă în braseria de la “Hilton”, a tras acea graniţă de fum albăstrui între nuanţă şi cedare definitivă”, îşi aminteşte Tolo.

“Mai suporţi un citat?”, îl întreabă la un moment dat Radu Cosaşu pe Ovidiu Ioaniţoaia. Sentinţa furată de Luminiţa şi Tolo maestrului merită completată de o alta, furată dintre rândurile tabletelor sale din “Fotbal Plus”: “Ai grijă ca textele pe care le scrii în ziar să suporte rigoarea unor coperte”.

Sunt doar două dintre întrebările esenţiale la care Radu Cosaşu a răspuns cu mult înaintea primului său interviu acordat Gazetei.

L-am descoperit pe maestru într-un ziar de sport, apoi am crescut ani la rând alternând poveştile din “Dilema” cu cele din “Fotbal Plus” şi cu frânturi din “Viaţa în filmele de cinema”, texte care au avut, toate, orgoliul de a înfrunta posteritatea între copertele unor cărţi. Erau acolo toate răspunsurile la întrebările interviului imposibil.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s