CINEMA: Secretul din suta de whisky

“Un tipo puede cambiar de todo. Su rostro, su hogar, su familia, su novia, su religión, su Dios. Pero hay una cosa que no puede cambiar. No puede cambiar de pasión.” (Pablo Sandoval – “El secreto de sus ojos“)

Aducerea în România a ultimului film al lui Juan Jose Campanella, “El secreto de sus ojos”, e unul dintre puţinele lucruri notabile ale celei de-a şasea ediţii a BucharEST Film Festival (B-EST). Au fost, categoric, şi alte filme de văzut, dar impresia generală a fost a unui eveniment care încăpea lejer fără a fi înghesuit, în două zile de proiecţie stil Transilvania International Film Festival (TIFF), la “Victoria”. Fără stil şi fără tam-tam, cu program la “Scala” şi la “Elvira Popescu”, B-EST-ul a trecut aproape neobservat, salvat doar de întâmplarea că la mall-uri nu a apărut niciun blockbuster în perioada 20-25 aprilie.

“El secreto de sus ojos” ar fi fost, desigur, cap de afiş şi la TIFF, şi asta nu doar pentru că a luat Oscarul pentru Cel mai bun film străin în 2010. Cineast cu şcoala Hollywood-ului în CV, unde a regizat destule episoade din “Law and Order” şi “Dr. House”, Juan Jose Campanella aduce în “El secreto de sus ojos” un dram de rafinament artistic şi emoţional sud-american. E evident însă că şi-a pus în cap să scape de melodramatizări. Filmul are, astfel, ceva din felul împiedicat în care eroul său principal, poliţistul Benjamín Espósito, reuşeşte (?) să-şi ascundă dragostea faţă de tânăra şi frumoasa lui şefă, Irene Menéndez-Hastings. Un efect nostim, deloc deranjant, chiar dacă subiectul s-ar fi pretat la mai multe tuşe în schiţa sentimentală.

E un film despre pasiune, lucrat cu pasiune. Cheia policier-ului stă în intuiţia de beţiv genial a lui Sandoval, care descoperă, la a suta sută de whisky, sensul unor nume banale din scrisorile găsite în casa criminalului pe care îl căutau pentru a închide dosarul morţii dramatice a tinerei Morales. Puse cap la cap, numele compun scheletul echipei-tip a lui Racing Club din anii ’70. “Poţi să schimbi totul, de la faţă la amantă, dar pasiunea nu ţi-o poţi schimba”, decretează Sandoval şi, în nebunia de după un gol al lui Racing, lucrurile se precipită spre un final demn de un specialist în “Law and Order” şi “Dr. House”.

Secretul lui Sandoval rezolvă nu doar cazul Morales, ci şi sensul revederii, după 25 de ani, a lui Benjamín, acum pensionar, cu Irene. Sunt lucruri care nu se schimbă niciodată. Poţi să-ţi schimbi faţa, casa, familia, amanta, religia sau Dumnezeul…

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s