LECŢIA DE MANAGEMENT: Football, a role playing game

A devenit un loc comun faptul că Barcelona lui Pep Guardiona a ajuns la perfecţiunea jocurilor pe calculator. Numai că în spatele simplităţii şocante cu care Xavi şi Messi au rezolvat pe gazon meciul cu Real Madrid (2-0 pentru Barca pe “Santiago Bernabeu”) nu stau nopţi pierdute la consolele de FIFA 2010, ci un role playing game perfect pus la cale de antrenorul catalanilor.

Mai mult decât în orice alt sens, Barcelona a surprins la Madrid prin formula de joc, prin versatilitatea jucătorilor săi şi prin revoluţionarea sistemului într-un moment în care comentatorii şi analiştii erau de acord că totul merge perfect pentru “los cules” şi că nu e nimic de schimbat în angrenajul condus de pe bancă de Josep Guardiola.

Antrenorul catalan a surprins încă de la început prin titularizarea lui Dani Alves pe post de extremă dreaptă şi prin gardarea cu Puyol a flancului drept al defensivei “blau grana”. Dispunerea dictată de Guardiola e infinit mai complexă decât pare – în fond, Alves joacă meci de meci minute bune ca extremă dreapta chiar şi când e aliniat ca fundaş! -, iar succesul ei în “El Clasico” e recompensa cea mai potrivită pe care o putea primi curajosul manager tehnic al Barcei.

Practic, Pep a atacat mare derby de pe Bernabeu cu nu mai puţin de trei fotbalişti dispuşi pe alte posturi decât cele pe care joacă în mod normal. Un role playing game perfect, în care Puyol, Alves, Messi, dar şi Keita – cu inedite apariţii pe post de vârf central – au excelat şi ca disciplină tactică şi ca atenţie distributivă.

Cu 1-0 la pauză, lui Pep nu-i rămânea decât să aştepte mutările lui Manuel Pellegrini. Dar Guardiola şochează din nou, distribuind noi roluri jucătorilor săi în partea a doua. Alves a revenit pe postul de mijlocaş dreapta, Puyol a trecut fundaş stânga, Maxwell a urcat extremă pe flancul căpitanului “blau grana”, iar Pedro a trecut pe cealaltă parte, într-o poziţie din care avea să puncteze decisiv, pentru 2-0.

Practic, schimbările de rol impuse la pauză au fost injecţia cu adrenalină de care Barcelona avea nevoie pentru a nu se complace cu replica anemică şi dezordonată a Realului din prima repriză. Guardiola avea destule alternative pentru a-i ţine în priză pe ai lui. Putea să urle la ei în vestiar sau să le proiecteze un DVD mobilizator între cele două reprize. A ales să-şi responsabilizeze oamenii schimbându-le radical sarcinile, iar asta s-a văzut în concentrarea cu care Puyol, Maxwell şi ceilalţi au abordat fiecare duel cu Cristiano Ronaldo, Higuain sau Raul.

LECŢIA DE MANAGEMENT:
Inovează chiar şi atunci când lucrurile merg perfect pentru echipa pe care o conduci! Elementele de noutate sau schimbările de roluri sunt în măsură să evite plafonarea oamenilor şi instalarea autosuficienţei.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s