Metafora. 2.0

“Te-ai săturat să cauţi ‘câini’ şi să dai peste fotbalişti?” sau “Să cauţi ‘rechini’ şi să dai peste dezvoltatori imobiliari?”. Sau, bunăoară, “Să cauţi ‘teatru’ și să dai peste politicieni?”. Reclamă Pagini Aurii, anti-reclamă Google. Și încă ceva. Lângă trei întrebări, merge o patra: “Ce ne facem cu metafora în era 2.0?”. Search… 

Creativitate, execuție minimalistă, dar spectaculoasă, serie coerentă și consistentă stilistic, targetare foarte bună. Cei de la Pagini Aurii mizează pe ierarhizarea și pe indexarea informației – două dintre valorile fără de care nu mai poți face performanță în 2.0 -, în antiteză cu un mediu online tot mai expansiv și mai dezordonat. Oricine a trecut pe la un curs de Search Engine Optimization (SEO) înțelege asta. 

Ca să îngroașe tușele – efect artistic -, creativii care s-au jucat cu contul Pagini Aurii au lucrat cu locuri comune. ‘Câinii’, ‘rechinii” și ‘teatrul’ au însă, în contextele invocate de seria de reclame TV, funcții metaforice.  Dincolo de adevărul de business, execuțiile advertoriale pun o problemă esențială pentru prezentul și viitorul scriiturii online. Stilistică sau indexabilitate? Asta e marea provocare a presei în acest moment și una din capcanele în care media scrise riscă să cadă.

Până să-și găsească locul în noul univers comunicațional – aici conținutul plătit poate fi o soluție – scriitura de calitate, metafora în definitiv, își găsește măcar o definiție adecvată momentului chiar în stilistica reclamelor la Pagini Aurii. E, practic, ceea ce nu poți descoperi cu un search pe Google – e unică și irepetabilă. Și nici în Pagini Aurii – refuză ierarhiile și tiparele.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s