MESSI ŞI MARADONA: Meciul lor

La nici 23 de ani, a experimentat tot ce experimentase Maradona până la 30. Mai puţin droguri.

Şi-a copiat idolul până în cele mai frapante detalii ale extazului fotbalistic. Cursa de 50 de metri, cu şerpuirea pe banda dreaptă printre şapte adversari şi golul cu “mâna lui Dumnezeu” – mărci înregistrate Diego Armando Maradona după semifinala de pomină a Argentinei cu Anglia de la Mondialul din ’86 – sunt în colecţia YouTube a lui Lionel Messi de 2 ani deja.

Nu are încă niciun titlu major cu naţionala Argentinei, dar a bifat Balonul de Aur şi a condus Barcelona spre cea mai mare performanţă all time a unei echipe de fotbal – seria de şase trofee din şase câştigată în sezonul 2009-2010.

Impresionează prin modestie – “Nu voi ajunge nici în 100 de ani măcar la glezna lui Maradona” – şi printr-un soi de relaxare pozitivă care îl face să evite, ca-n driblingurile lui magice, depresiile şi pasele proaste prin care trec uneori marii fotbalişti care confundă vanitatea cu talentul.

Se bucură nu doar de respectul pretenţiosului public european, ci şi de deferenţa cumva încurcată a marilor finanţatori din fotbalul cu parfum de Champions League: nimeni nu îl ofertează – e clar că ar costa o avere, dar nici Zidane, Figo sau Ronaldo nu au fost ieftini la vremea lor. Nu banii par să fie problema, ci teama că un transfer ar putea rupe vraja…

E tot mai rar absent în jocul Barcelonei şi tot mai des decisiv. Messi-dependenţa e un concept tot mai vehiculat în Europa. Topurile sunt încă departe. Drumul spre ele duce prin două finale pe “Bernabeu” şi una pe Soccer City, în Johannesburg. Cum ultima impresie contează, reconfirmarea lui Messi drept cel mai bun jucător al lumii ţine de performanţa de la Mondiale a echipei antrenate de Diego Maradona.

Un titlu mondial i-ar apropia şi i-ar despărţi deopotrivă pe cei doi. Cu o Cupă Mondială la activ şi cu un joc convingător, Messi şi-ar depune încă de pe acum candidatura pentru cel mai bun jucător al tuturor timpurilor, poziţie pe care Maradona şi-o revendică vocal ori de câte ori are ocazia. Pe de altă parte, o Cupă Mondială l-ar afirma, la rându-i, pe antrenorul Diego Armando Maradona, un personaj la fel de controversat pe banca tehnică precum era pe terenul de joc.

Maradona nu e omul – spre deosebire de Di Stefano sau Eusebio, bunăoară – care să asiste zâmbind dintr-un colţ al podiumului la surclasarea performanţelor sale istorice de către câte un puşti precum Casillas sau Raul. Dar antrenorul Diego are nevoie de un Messi mai bun decât a fost oricine la balon. La fel, fotbalistul Leo are nevoie de o performanţă la Naţională pentru a scăpa de eticheta celor de la “La Nacion” cum că ar fi la fel de iubit în Argentina precum un arbitru de fotbal.

În vară, la Mondiale, meciul dintre Leo şi Diego va fi cel mai important meci al Argentinei.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s