Madrid

foto: sport.es

Uneori, coşmarurile devin vise.

Întreaga Barcelonă visează la Madrid. E un paradox demn de Muzeul Catalunyei, locul în care înţelegi, cu un drum, şi de ce “Si, si, si / Vamos a Paris!” a devenit un icon – logic şi cronologic – al barcelonismului înaintea acestui “Si, si, si / Vamos a Madrid” scandat miercuri de un întreg “Nou Camp”. Pur şi simplu, au fost momente în istorie în care Catalunya a preferat suzeranitatea în faţa Parisului celeia în faţa Madridului. Asta înainte ca Parisul să devină oraşul care avea să consacre în fotbalul european generaţia Puyol.

În Barcelona, Madridul provoacă indiferenţă în cel mai bun caz. Doar jurnaliştii şi dealerii de pe Avinguda Diagonal – bulevardul desenat parcă după pasele din 2010 ale lui Xavi – vorbesc mereu, cu un interes deloc mascat de altfel, despre capitala Spaniei. Dar împrejurarea că Barcelona şi-ar putea apăra titlul continental la fotbal pe un “Santiago Bernabeu” de-acum inaccesibil Realului a făcut din Madrid destinaţia favorită pentru luna mai a celebrilor “los cules”.

Tot ce se poate ca tocmai îndârjirea cu care caută în acest an umilirea adversarilor istorici prin câştigarea Ligii Campionilor în fieful echipei “merengue” să-i priveze pe “blau-grana” de apărarea trofeului. Dar miracolul prin care Catalunya a transformat miercuri coşmarul madrilen în vis e o poveste tandră şi aspră deopotrivă, aidoma poveştilor de minut cu minut dintre minge şi Leo Messi, poveşti care în Muzeul de Istorie al Catalunyei îşi au locul lor, între aventurile lui Cristofor Colon şi rebeliunile din timpul războiului civil. “Si, si, si / Vamos a Madrid” înseamna, până la urmă, ceva şi pe vremea când George Orwell scria despre coşmarurile din “Omagiu Catalunyei”.

Advertisements

1 Comment

  1. […] CITEŞTE ŞI: Madrid […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s